Høyre på fisketur etter ny minister – Bønå nevnt som aktuell kandidat

AKTUELL: Tidligere Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå (H) har blitt nevnt som en aktuell kandidat for posten som fiskeriminister.

AKTUELL: Tidligere Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå (H) har blitt nevnt som en aktuell kandidat for posten som fiskeriminister. Foto:

Av

Det er allerede frisk bris i spekulasjonene om hvem som blir ny fiskeriminister etter Geir Inge Sivertsen (H). Tidligere vadsøordfører er blant navnene som blir nevnt som en mulig kandidat.

DEL

Det synes allerede klart at Høyre beholder ministerposten. Verken i Venstre eller KrF er det særlig interesse for å ta en omkamp om statsrådskabalen, ifølge flere kilder NTB har snakket med.

– Den fordelingen som er gjort nå nettopp, etter at Frp gikk ut, gjenspeiler jo styrkefordelingen blant partiene. En omkamp er det nok ingen som ønsker seg nå, sier parlamentarisk leder på Stortinget og sentralstyremedlem i KrF Hans Fredrik Grøvan.

Bønå aktuell

Blant Høyres kandidater blir tidligere ordfører i Vadsø, Hans-Jacob Bønå, blir trukket fram som en aktuell mann for posten.

– Det er artig å bli nevnt, men det er nok knallhard konkurranse å komme inn dit. Jeg tipper at det er mange kompetente folk om beinet, sier Hans-Jacob Bønå til iFinnmark når han får høre nyheten.

Han får videre høre navnene på de som er aktuelle for rollen, så er han sikker i sin sak om at konkurransen er knalltøff.

– Det er en fin og sunn konkurranse, synes jeg. Det er nok folk som mediene har kommet frem til, for jeg har ikke hørt noe om dette innad i partiet, men det er likevel artig og fint å bli nevnt i denne konteksten, og sammen med slike kandidater, sier Bønå.

Han mener det er fint om Solberg nå ser nordover i søket etter ny fiskeriminister.

– Jeg tenker at det er viktig å se på hva slags geografisk tilnærming man ønsker seg. Jeg tror at det er et godt utgangspunkt for statsministeren å se nordover. Det er jo her man finner folk som har utgangspunkt i distriktene og har skoene på. Et slikt trekk vil jo også føre til at det blir bedre representasjon fra Nord-Norge, sier Bønå.

Gruppeleder for Troms og Finnmark Høyre, Christine Bertheussen Killie, ønsker ikke å spekulere på hvem som blir ny fiskeriminister.

– Men vi har mange gode navn, og Bønå er ett av dem, sier hun.

– Må få stor fisk

Sivertsen gikk av fredag etter stadige avsløringer om etterlønn, dobbeltlønn og styreverv i strid med instruksen. Han fikk fem uker i statsrådsstolen.

Hvor statsminister Erna Solberg vil kaste ut snøret for å få en ny fiskeriminister på kroken, er foreløpig uvisst.

– Men hun er avhengig av å få en stor fisk, spøker Grøvan.

Det er foreløpig uklart når den nye fiskeriministeren vil være på plass.

Blant Høyres folk på Stortinget pekes særlig Tom-Christer Nilsen på som en som har utmerket seg med god kjennskap til fiskeripolitikk og høy tillit i fiskerinæringen.

Også Helge Orten og Margunn Ebbesen blir nevnt som mulige kandidater.

Geografi viktig

Nilsen og Orten kommer fra henholdsvis Vestland og Møre og Romsdal, mens Ebbesen representerer Nordland.

Både sentrale politikere i Nord-Norge og folk i fiskerinæringen har allerede krevd en ny nordnorsk fiskeriminister etter Sivertsen, som tidligere var ordfører i Lenvik på Senja.

Solberg må trolig også sikre en noenlunde jevn geografisk balanse i mannskapet sitt. Etter Sivertsens avgang sitter kun én mann fra Nord-Norge, forsvarsminister og finnmarking Frank Bakke-Jensen (H), rundt kongens bord.

Samtidig er det langt fra sikkert at Solberg vil lete etter sin nye statsråd i stortingsgruppa.

Spiller mindre rolle

Kilder sier til NTB at ettersom det bare er halvannet år igjen til valget, blir det få nye saker å legge fram for Stortinget for den nye statsråden. Dermed spiller ikke stortingserfaring en like stor rolle.

Det kan åpne døra for lokale Høyre-politikere langs kysten. En av dem som blir pekt på, er tidligere ordfører i Vågan i Nordland, Eivind Holst.

– Det er en dyktig person fra rett område, sier en høytstående kilde i Nordland Høyre til NTB.

Smigrende, mener Holst, som er enig i at det er ønskelig med en fiskeriminister fra Nord-Norge.

– At noen mener jeg er en god kandidat, er jo hyggelig, ler han på telefon til NTB.

– Jeg vet jo det meste av det som foregår i fiskeripolitikken, men kjenner jo ikke alle detaljene, sier han.

Artikkeltags