Hotellet til Frode gikk 200.000 i underskudd: - Folk bruker heller rimeligere og private tilbud

For driveren av Vadsø Fjordhotell, har både fylkessammenslåingen og privatmarkedet på AirBnB gitt en nedgang i hotellets omsetning.

DEL

Omsetningen deres gikk fra 3,41 millioner kroner i 2017 til 2,84 millioner kroner i 2018. Det er en nedgang på tyve prosent. Med utgifter på tre millioner kroner, ble det et underskudd på 200.000 kroner for hotellet i fjor.

Frode J. Fjerdingøy som driver hotellet, forteller at inntektene gikk ned på grunn av lavere etterspørsel.

– Størst virkning hadde sviktende etterspørselen innen kurs og konferanse. Usikkerhet rundt fylkessammenslåingsprosessen, og behovet for å avvente avklaring der, gjaldt mange av våre kunder. Dette medførte at det ble avholdt langt færre møter i Vadsø enn normalt, forklarer Fjerdingøy.

Samtidig viser overnattingsstatistikken oppgang i Finnmark så langt i år. Trond Øverås, direktør i Nordnorsk Reiseliv kommenterte tidligere til iFinnmark at økningen i stor grad består av kurs- og forretningstrafikk.

LES MER: Positive tall for hotellene i Finnmark: – Det går mer på kvalitet enn kvantitet

Konkurranse fra privatmarkedet

Fjerdingøy forteller videre at han ser at det sviktende markedet for langtidsutleie har en innvirkning. Dette får utleierne til å tilby korttidsutleie gjennom blant annet utleieportaler som Booking og AirBnB. Folk anvender heller rimelige, og private overnattingstilbud, tror han.

– For etablerte bedrifter kommer det utgifter til ansatte og langt flere kostnadsdrivende krav og tilsyn å forholde seg til. De private utleiere som driver på «hobbybasis» trenger ikke forholde seg til dette. Det byr på problemer som å kunne konkurrere på pris, utdyper han.

Optimistisk

Vadsø Fjordhotell er inne i sitt åttende driftsår. Tre av disse årene har vært med negativt driftsresultat.

– Det skal mer til enn et par år med trått føre for at vi får kalde føtter. Eierskapet etablerte i sin tid selskapet med langsiktige strategier og målsetninger. Samme filosofi er også gjeldende i dag, forteller Fjerdingøy som er svært fornøyd med utviklingen for 2019 og 2020.

– Det er et ordtak som lyder «du skal ikke selge skinnet, før bjørnen er skutt». Så vi får vente og se hva fremtiden bringer, avslutter han.

Artikkeltags