Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp til samiske bedrifter i krise

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For Sápmi er det viktig at Sametinget nå vender hver sten i budsjettet for å hjelpe samiske bedrifter og kulturaktører gjennom koronakrisen. Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) har sammen med sitt sametingsråd nå omdisponert 8,4 millioner på budsjettet til koronarelaterte tiltak.

De gode tiltakene fra Sametinget kommer i tillegg til nasjonale krisepakker for de samme gruppene, og våre tiltak tar utgangspunkt i forhold som vi har i samiske områder. I Sápmi er det særlig mange små bedrifter og enkeltmannsforetak, og Sametinget vil spesielt innrette sin innsats på deres behov for utviklingstiltak, omstilling eller reorientering.

Mange bedrifter i Sápmi bedrifter er satt ut av spill på grunn av koronakrisen, for eksempel innen reiselivet hvor de som tilbyr opplevelser, overnatting og matservering har mistet inntekten sin over natta. NSR vil på Sametinget gjøre det vi kan for å hjelpe dem.

Ved å øke støtten til næringslivet med 5,6 millioner er målet å bidra til at samiske bedrifter kan drive med bedriftsutvikling mens krisen pågår, sånn at det blir enklere å lande på beina på andre siden. Dette inkluderer våre søknadsbaserte ordninger for variert næringsliv, det samiske reiselivet og de kreative næringene. I tillegg øker vi direktestøtten til Sápmi næringshage for blant annet å bidra med oppfølging av bedrifter.

I kulturlivet sliter også mange. For samiske artister som nå har mistet konsertoppdrag kan det for eksempel være naturlig å gå inn i en kreativ fase og produsere og utgi ny musikk. Dette er noe av det som blir prioritert med en økt støtte på 2,8 millioner til kulturlivet. De søkerbaserte ordningene for musikkutgivelser, kulturtiltak og institusjonsutvikling økes. Det samme gjør rammen for kunstneravtalen.

Tiltakene sametingsrådet nå har lagt frem vil kunne bidra godt til mange aktører innen både næringsliv og kultur. Samtidig er det viktig å huske at Sametinget alene ikke har økonomiske muskler til å bære næringsliv og kulturliv i en slik krise. Vi har ikke et stort fond å innvilge ubegrenset fra, og vi har hatt kutt over statsbudsjettet igjen i 2020. Derfor har Sametingspresidenten rettet en betimelig forventning til nasjonale myndigheter om at likviditetsstøtte og krisepakker også dekker behovene i samiske områder.

I en så alvorlig krise som dette må myndigheter på alle nivåer bidra, og jeg er svært glad for at vår sametingspresident Aili Keskitalo har områdd seg raskt i et stramt budsjettår og sørget for en prioritering på 8,4 millioner innen eksisterende ordninger. NSR gjør det vi kan for å hjelpe samiske bedrifter og det samiske kulturlivet gjennom denne krisen, og det vil vi fortsette med.

Kommentarer til denne saken