Det har vært en god og varm juli måned for Finnmark. Nå får de høye temperaturene og godværet konsekvenser, meteorologene varsler nemlig om skogbrannfare i store deler av fylket.

Mandag melder meteorologene på egen Twitterprofil at farevarselet skal vare til onsdag eller inntil det kommer nedbør av betydning.

Vær forsiktig med åpen ild

Meteorologene anbefaler i disse dagene å være veldig forsiktig ved bruk av åpen ild for å ikke sette i gang skogbranner. Forholdene er nemlig nokså tørre og lett antennelige, og store områder kan lett bli berørt, melder meteorologen.

– Grunnen er at det har vært tørt i det siste. Det har kommet noe nedbør i Sør-Varanger i natt, men det holder ikke. Det er fortsatt tørt, og det ser ikke ut som det kommer noe nedbør før nærmere slutten av uka. Brannsjefen i Sør-Varanger melder om knusktørre forhold, sier Charalampos Sarchosidis ved meteorologisk institutt.

Meteorologisk institutt har derfor sendt ut gult farevarsel for skogbrann. Sarchosidis forteller at de følger med på situasjonen de neste dagene.

– I dag er det meldt oppholdsvær i hele Finnmark, og særlig i øst-fylket og på vidda blir det høye temperaturer. I morgen kommer det noe regn i Vest-Finnmark, og det blir noe regn også på vidda, men vi forventer ikke at det skal hjelpe på skogbrannfaren. Det blir korte og lokale byger, påpeker Charalampos.

Høye temperaturer

Det blir også nokså høye temperaturer over hele Finnmark de neste dagene, forteller meteorologen.

– Det blir over 20 grader de fleste steder i Finnmark. Vi følger med på situasjonen og tar en vurdering ut fra hvor mye regn det kommer de neste dagene. Foreløpig er det ikke meldt regn av betydning før mot slutten av uka, forteller Sarchosidis.

Varabrannsjef i Sør-Varanger, Oddleif Wara, oppfordrer de som skal på tur, til å bruke sunn fornuft.

– Gult farevarsel innebærer jo moderat risiko. Det betyr at man må være forsiktig og ha i tankene at skogbunnen er veldig tørr. Forhold deg til vanlige forholdsregler, og tenk deg en ekstra gang om det virkelig er nødvendig å lage bål. Kan man kanskje bruke andre alternative varmekilder, spør Wara, og minner også om at det er generelt bålforbud over hele landet om sommeren.

Husk bålforbudet

– Det er generelt bålforbud fra april til oktober, men vi vet samtidig at folk likevel tenner bål. Det som er viktig å huske på, er at dersom du forårsaker skogbrann, kan du stå strafferettslig ansvarlig for det du gjør. Vi har erfaring med at folk flest i Finnmark er vant til å være i skog og fjell, og de vet hvordan man skal gjøre det. Likevel oppfordrer vi til å tenke seg nøye om før de tenner opp bål, sier Wara.

Han kommer med følgende tips.

– Ikke tenn bål der det ikke er tilgang til vann, og bruk underlag som ikke er brennbart. Lag bålet så lite som mulig. Tenk nøye over hva du holder på med. Vi oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft, og være nøye på at man skal kunne slukke bålet ordentlig dersom det oppstår fare, understreker Wara.