Her lander giganten

  Verdens største serieproduserte transportfly landet onsdag morgen på Lakselv lufthavn Banak. iFinnmark sendte direkte fra landingen. Se opptak av sendingen her.

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Verdens største serieproduserte transportfly landet på Lakselv lufthavn Banak.

  DEL

  Onsdag morgen landet et Antonov An-124-100 fra selskapet Volga-Dnepr på Lakselv lufthavn Banak. Flyet kom direkte fra Seoul i Sør-Korea med en mellomlanding i Novosibirsk i Russland.

  Med seg har flyet en hasteleveranse av viktige reservedeler til ENIs Goliat-flyter som er på vei fra Sør-Korea til Hammerfest.

  iFinnmark.no fikk adgang til å følge flyets landing på nært hold, og sendte gigantens landing på Lakselv lufthavn Banak direkte. Fikk du ikke med deg sendingen kan du se sendingen i opptak øverst.

  Dette er giganten

  Antonov An-124 er verdens største serieproduserte transportfly, og det er kun Antonov 225 som er større. Dette flyet er det kun produsert ett eksemplar av. Et annet eksemplar har vært under oppbygging under Sovjetunionens oppløsning, men dette flyet ble aldri fullført.

  Flyet, som har NATO-kallenavnet Condor, er et ukrainsk transportfly produsert av Antonov Design Bureau. Flytypen fløy første gang 26. desember 1982, og i dag er over 40 fly i tjeneste i Ukraina og Russland. Også i Libya og Dubai har to sivile flyselskaper tatt An-124 i bruk. Det er produsert til sammen 56 eksemplarer av An-124.

  Flyet har en lengde på 68,96 meter og et vingespenn på 73,3, og har en egenvekt på 175.000 kg. Med full last har flyet en vekt på hele 405.000 kg.

  An-124 er utstyrt med 4 Ivchenko Progress D18T jetmotorer med en skyvekraft på 229,5 kN per motor. Topphastigheten er 865 km/t, mens oppgitt marsfart er 800-850 km/t.

  Flyet har en oppgitt rekkevidde på 5.200 km.

  To flyginger

  Det vil bli gjennomført to flyginger fra Seoul til Lakselv, hvor den første ankommer onsdag morgen. Neste landing er planlagt 11. mars.

  Det er ENI Norge AS som er mottaker av frakten fra Seoul. Flygingen er chartret fra det tyske selskapet Chapman Freeborn Airmarketing GMBH, men det er det russiske selskapet Volga Dnepr Airlines.

  Ifølge informasjon gitt norske myndigheter er det estimert ca. 80.000 kg i godsvekt pr. flyging. På den første flygingen var det med 55.000 kg gods.

  Ikke første gang for Banak

  Det er ikke første gang Lakselv lufthavn Banak, med sine 2.788 meter kunngjort rullebanelengde, får besøk av giganten.

  Flere Antonov An-124 har besøkt flyplassen, blant annet i forbindelse med fraktoppdrag knyttet til militære øvelser.