Med nybygget har arkivet plass til 13.000 meter med dokumenter! Til sammenligning er verdens høyeste fjell, Mount Everest, «bare» 8.849 meter høyt.

Åpningen ble formelt utført av Porsangers ordfører Aina Borch og styreleder for arkivet, Frode Wilhelmsen, ved 14-tiden onsdag. Men det var ingen klipping av en snor. I stedet koblet man sammen et støpsel i kontakten, så en symbolsk lysrekke tentes over dørene inn til arkivet.

Prislapp: 24 millioner

Nærmere 24 millioner kroner har herligheten kostet, forteller Frode Wilhelmsen til iFinnmark.

Han sier at et godt samarbeid mellom styret, alle eierkommunene og ikke mist de ansatte, har gjort at de nå kan åpne nybygget.

– Det kan ikke ha vært lett for de ansatte å ha jobbet midt i en byggeplass, så det skal de ha ros for, sier Wilhelmsen.

Selv får han ros for styringen av prosjektet, med gode kontrakter og lån med lave renter, midt i en tid hvor byggevarekostnadene føk til himmels.

– Vi har klart å holde oss innenfor rammene, så dette er fin ting å ha med på CV-en, smiler han overfor iFinnmark.

Og innrømmer:

– Da jeg ble spurt om å være styreleder for et arkiv, må jeg innrømme at det ikke hørtes så spennende ut i utgangspunktet. Men det har det virkelig vært. Og jeg er virkelig stolt over å ha kunnet bidra til dette i min hjemkommune, sier Wilhelmsen.

De fleste kjenner han nok som «Mr. Amfi» i Alta, men han er egentlig fra Børselv i Porsanger.

Fem ansatte

Daglig leder Gunnhild S. Engstad sier det føles som om en tung bør nå er tatt av skuldrene hennes.

– Det er mange møter og fokus på byggeprosessen når det pågår. Men nå kan vi endelig starte på den egentlige jobben med å ta imot arkivmateriale igjen fra våre eierkommuner, sier hun til iFinnmark.

Hun har fire ansatte på arkivet.

– De er få, men svært kompetente, fastslo ordfører Aina Borch i sin åpningstale.

Vi spør Engstad om det kan bli flere ansatte når det nå skal tas imot store mengder arkivmateriale.

– Ikke i utgangspunktet. Men nå har vi plass for folk i eventuelle prosjektstillinger, og vi har også plass til folk om noen vil undersøke noe nærmere i arkivet ved forskning eller studier, forklarer hun.

Etterspurt hylleplass

De nye lokalene huser foreløpig meter på meter med tomme arkivhyller. Men hylleplassen er etterspurt. For det har lenge vært mottaksstopp ved arkivet. Faktisk siden påska 2017.

Dagens eksisterende arkivdepot er fylt opp til randen og behovet for deponering av papirarkiv fra kommunene og fylkeskommunen er stort, dette var bakgrunnen til at det ble iverksatt en utvidelse av arkivdepotet.

Det nye arkivdepot vil ha 10.000 meter med reoler. Legger man til de 3000 hyllemeterne med arkiv i gammelt depotlokale vil IKAF nå ha en kapasitet til 13.000 meter med arkiv.

Ifølge arkivleder Gunnhild S. Engstad er det anslått å holde til 15 års drift og mottak av nytt arkivmateriale før de nye hyllene også er fulle.

– Men det kan vare lenger. For underveis kan hyller bli frigjort, ved at dokumenter digitaliseres. Da kan originaldokumentene tas ut av hyllene og pakkes vekk, og lagres i esker på paller her, forklarer hun.

Det eldste dokumentet er fra 1804

Det eldste dokumentet som er lagret på IKAF er fra Kistrand prestegjeld i dagenes Porsanger kommune, og er fra 1804, altså ti år før riksforsamlingen jobbet med grunnloven på Eidsvoll.

– Det er en attest til en person fra presten. På denne tiden trengte man attest når man skulle flytte til et nytt sted, forklarer hun til iFinnmark.

I arkivet finnes det mye «gull» for den som er historisk interessert. Arkivet har laget en liten miniutstilling i så måte, som skal stå oppe også når arkivet åpner for publikumsbesøk i nær fremtid.

Uten mat og drikke ...

En rekke inviterte gjester, både fra eierkommuner og folk fra andre arkiv, som samisk arkiv, var hjertelig til stede for å bivåne de nye lokalene onsdag. De fikk også smake på lokale godsaker som Alf Emil Paulsen og Aase Alexandra Paulsen fra Antiksore disket opp med: Kongekrabbe, elg, reker og multebær var blant annet ingredienser i mange hjemmelagde retter som smakte nydelig.

Ung byggeleder med full kontroll

Overtakelsen av bygget skjedde formelt 28. oktober i år. Da ble overtakelsesavtalen signert av styreleder Frode Wilhelmsen i IKAF og Eirik Kivijervi, som er daglig leder i Kivijervi Entreprenør. Kivijervi Entreprenør fra Alta vant anbudet i konkurranse med åtte andre tilbydere om å bygge det nye arkivbygget.

Adrian Masvik fra Alta, som er i midten av 20-årene, har vært byggeleder med stødig hånd for sin internasjonale gruppe med håndverkere. De har også hatt en rekke underleverandører under byggeprosessen.

De startet arbeidene i januar. Og i slutten av mai måned feiret man med mønsåsfest etter å ha fått tak over bygget.

Tidligere har IKAF være leietakere hos Statens vegvesen i Lakselv. I 2019 kjøpte IKAF bygget og eiendommen, og rollene snudde. Nå er det Statens vegvesen som leier lokaler til sin trafikkstasjon fra IKAF.

IKAF

Interkommunalt arkiv Finnmark IKS (IKAF) er interkommunalt arkiv for kommuner i Finnmark og Finnmark fylkeskommune.

IKAF ble stiftet 1997

IKAF er lokalisert i Lakselv i Porsanger kommune.

IKAF bistår kommunene og fylkeskommunen med ulike tjenester for å sikre dokumentasjon av saksbehandlingen, og tar imot kommunenes og fylkeskommunens eldre og avsluttede arkiver.

IKAF skal bistå sine eiere med ulike tjenester for å sikre dokumentasjon av saksbehandlingen i kommunene.

IKAF skal blant annet gi råd om arkivdanning, arkivrutiner og arkivplaner gjennom opplæring og veiledning.

IKAF har fem ansatte: Daglig leder Gunnhild S. Engstad, arkivleder Line P. Korslund, og faglederne Ane Sætrum, Roger Storm Mjelde og Svein Sjøveian.

I styret er Frode Wilhelmsen fra Alta leder, mens Arne Dahler fra Alta er nestleder. Styremedlemmer er Monica Hauge Stiansen fra Hesseng, Marion Høgmo fra Tromsø og Robert Wilhelmsen fra Hammerfest.