Gå til sidens hovedinnhold

Helten fra Skaidi

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skulle innta Finnmark i år. I nyinnkjøpt «ferieklar»brukt bobil fra et firma i Bergen som jeg trodde var seriøst, satte jeg kursen nordover. Eller rettere sagt: etter at koketoppen var renset for gammelmøkk og kunne benyttes så la jeg i vei. At kjøleskapet ikke fungerte på gass og at det lekket vann fra en håndvask kunne jeg vel leve med.

Det regnet. En pil med symbol for severdighet fortalte at her kunne jeg skue Lyngsalpene. Jeg så bare tåke.

Jeg kom til Alta sammen med godværet og fortsatte østover. Planen var å kjøre til jeg ikke gadd mer. Så skulle jeg snu og kjøre hjem. Nå var humøret og motivasjonen på topp. Landskapet over Sennalandet var det vakreste jeg hadde sett så lang på turen. Jeg hadde jo ikke sett så mye annet.

I Skaidi bestemte jeg meg for å droppe – unnskyld –«blindvegen» til Hammerfest. Jeg skulle lenger øst. Det var kanskje der jeg tok feil valg. En kilometer seinere lyste det STOPP med ildrøde bokstaver på instrumentbordet.

Jeg måtte snu og hadde knapt funnet en avkjørsel – og der kommer en bil fra NAF/Viking i motsatt retning! Den hyggelige karen kunne ikkehjelpe. Men jeg skulle få nummeret til Stian Holmgren. Og jeg ringte Stian, men han hadde fått et oppdrag i Lakselv. Jeg kunne kjøre til campingplassen i Repparfjord. Stian skulle ringe.

Jeg betalte optimistisk for et døgn og fikk koblet på strøm til kjøleskapet. Jeg laget middag og var glad for at det var torsdag. For på fredager går det an å få ordnet ting før folk tar helga. Og han Stian skulle joringe.

Stian ringte ikke. Klokka dro seg mot sju på kvelden. Stian kom! Stian svingte inn på campingplassen med bergingsbilen. I en times tid sto han med hodet under panseret mens regnet plasket. Stian måtte etter hvert bekrefte en allerede lansert teori. Dynamoen var defekt.

Nå kunne Stian Holmgren dratt meg opp på planet, kjørt til nærmeste verksted en time eller halvannen unna og ønsket meg god tur videre.

– Jeg sjekker litt. Du får bli her i natt, sa Stian.

Det ble noen telefoner.

En kar kunne kanskje reparere dynamoen og sette inn nye børster. Han hadde ferie. Et verksted i Lakselv kunne bytte dynamoen i august. Vi skrev 23. juli. Et verksted i Alta hadde kanskje en mulighet over helga. Kanskje. Redningen ble Hammerfest Auto. De kunne ta bilen mandag eller tirsdag, så fort de fikk tak i ny dynamo.

Stian ordnet opp og gjorde avtaler. Han så en utfordring med å få en bobil uten tauekrok opp på flakbilen. Tauekroken ligger sikkert hos forhandleren i Bergen. – Jeg tror du skal forsøke å kjøre selv. Så ligger vi bak, og så ser vi hvor langt du kommer med batteristrøm til dieselpumpa. Kjør uten lys, så tror jeg det skal gå, sa Stian.

Og jeg betalte for tre nye døgn på campingplassen.

Søndag formiddag svinger Stian inn på plassen igjen. Han har med lader og vil sjekke batteriet.

– Vil du bli med opp til Skaidi og låne en bil, så kan du kjøre en tur, sa Stian. Han fornemmet nok at jeg begynte å finne livet litt kjedelig. Jeg takket høflig «nei». Jeg er en tålmodig sjel. Og hvor skulle jeg dratt, en søring med andre måleenheter for avstand?

Mandag morgen kom en kollega av Stian med flakbil. Vi kjørte kortesje til Hammerfest, jeg foran uten lys. Dynamoen hadde ikke kommet. Det ble overnatting i bobil utenfor Hammerfest Auto sammen med reinsdyra. Tirsdag ble det ny dynamo.

Stian Holmgren er helten min fra Skaidi. Stian gjorde bare jobben sin, men han kunne gått hjem til kone og fire barn og latt meg sitte der i bobilen til over helga. Stian er ikke en slik fyr.

Og jeg besøkte Hammerfest allikevel.

Kommentarer til denne saken