Gå til sidens hovedinnhold

Frykter Finnmark blir taperen i nordnorsk kamp om livreddende hjertebehandling

Artikkelen er over 4 år gammel

– Befolkningen i Troms og Finnmark rammes, mener fylkesordfører Runar Sjåstad.

Et komplisert hjerteinfarkt-tilbud kan bli opprettet i Bodø. Politikere i Troms og Finnmark frykter det tar ressurser nordfra.

Det frykter fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap). Helse Nord vurderer å gi sykehuset i Bodø et nytt tilbud mot hjerteinfarkt: utblokking av hjertets kransårer (PCI).

Frykter krangel om ressurser

PCI gis til akuttpasienter. UNN i Tromsø er i dag det eneste nordnorske sykehuset som tilbyr behandlingen.

– Jeg ser det man frykter i Troms, er krangel om ressurser og fagmiljø, sier fylkesordføreren i Finnmark, Runar Sjåstad (Ap) til Finnmarken.

Også fagmiljøet på UNN advarer sterkt mot å opprette dette tilbudet i Bodø.

– Vi mener pasienter i Nord-Norge, inkludert Nordland, får god og likeverdig behandling, sier Amjid Iqbal, sekjonsoverlege ved hjertemedisinsk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø til Nordlys.

Les hele saken: UNN-leger advarer: – Helsetilbudet i landsdelen står i fare for å svekkes

Verner om naboen

Pasienter i Finnmark benytter i dag tilbudet i Tromsø. Dette er ikke foreslått lagt ned, men fylkespolitikere i Troms er redd deres tilbud utarmes hvis et lignende opprettes i Bodø.

– Jeg ønsker ikke å motarbeide et tilbud i Bodø. Det er ingen tvil om at det styrker helsetilbudet i Nordland. Men hvis det gjøres på bekostning av tilbudet ved UNN, vil befolkningen i Troms og Finnmark rammes, tror Sjåstad.

Han vil verne om tilbudet i sitt nabofylke, og understreker at tilbudet må gis så raskt som mulig til hjertepasienter når behovet dukker opp.

 

Troms er kritisk

Behandlingen er den beste strategien for å gjenopprette blodforsyningen ved akutt hjerteinfarkt, forutsatt at den gjennomføres innen 1 – 1,5 timer.

Det framgår av en høringsuttalelse Troms fylkeskommune har gitt Helse Nord. Fylkeskommunen skriver videre:

«Det store flertall av pasienter i Helse Nord vil, selv ved et tilbud i Bodø, være utenfor rekkevidde av primær PCI ved akutt hjerteinfarkt.

Et nytt tilbud i Bodø vil kreve ambulering fra invasive kardiologer i en oppstartfase. Troms fylkeskommune er kritisk til at en eventuell oppstart i Bodø skal hente ressurser fra Tromsø.

Dette vil innebære en reduksjon av PCI-tilbudet som i dag er etablert på UNN, og som kommer pasientene i hele landsdelen til gode.

I alle fall må det legges inn som en kostnad ved opprettelsen av PCI-tilbud i Bodø at arbeidstiden til PCI-leger brukes til reisetid istedenfor operativ virksomhet.»

Kommentarer til denne saken