Gå til sidens hovedinnhold

Sykehusstreik fra onsdag morgen

Artikkelen er over 4 år gammel

Syv tatt ut i streik i Finnmark.

Kommunikasjonssjef Ivar Greiner sier at det er tatt ut syv personer i streik. Alle jobber på Kirkenes sykehus.

– Av disse jobber to av disse klinsk med pasienter. Det er leger på rehabiliteringsavdelingen, sier Greiner.

Han fastholder at konsekvensene blir minimale.

– Streiken slik som den er i dag, får den minimale konsekvenser for pasientene. De pasientene vi har på rehabiliteringsavdelingen i dag vil fortsatt få behandling, men kan måtte påregne å være inneliggende litt lengre på grunn av streiken, sier Greiner.

194 i streik i landet

Noen pasienter kan få utsatt operasjoner og konsultasjoner når 194 leger og andre sykehusansatte på landsbasis går ut i streik onsdag morgen.

Meklingen mellom Akademikerne og Spekter brøt sammen omtrent en halv time etter meklingsfristen ved midnatt natt til onsdag.

Akademikerne tar ut 194 medlemmer ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset i streik fra onsdag. Ifølge Spekter er i overkant 100 av dem leger. Streiken trappes opp med ytterligere 119 medlemmer i Akademikerne ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital fredag.

Oslo universitetssykehus opplyser onsdag morgen at pasienter med akutt sykdom eller skade ikke vil bli berørt av streiken og at pasienter med timeavtale må møte til avtalt tid.

I Bergen vil streiken særlig ramme Kysthospitalet på Hagavik i Os.

Varsler opptrapping

– Det er noen planlagte ortopediske operasjoner som blir utsatt. Vi vil kontakte alle som blir berørt så raskt som mulig. Ellers skal pasienter, med mindre de hører noe annet, møte til timene som normalt, sier administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen til NRK.

Også ved Stavanger universitetssjukehus kan enkelte planlagte konsultasjoner og inngrep bli utsatt, opplyser streikeleder Alexander Seldal fra Den norske legeforeningen til NRK. Han ber imidlertid også alle om å møte til timer med mindre de får annen beskjed.

Det er allerede varslet en opptrapping av streiken fra fredag. Da tas ytterligere 119 ansatte ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital ut i streik.

Langt fra hverandre

Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, ifølge riksmekler Nils Dalseide. De som tas ut i streik er leger og andre akademikergrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Streikeuttaket er svært moderat, og setter ikke liv og helse i fare, ifølge Akademikerne.

– Spekters arbeidstidsordninger er uforsvarlige – både for arbeidstakerne og pasientsikkerheten. Legenes unntak fra Arbeidsmiljøloven er allerede omfattende nok. Derfor er vi i streik, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse. Han opplyser at streiken vil fortsette til det kommer et «kollektivt vern mot uforsvarlig arbeidstid».

– Vanskelig planlegging

Spekter hevder de ikke krever endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men søker mer fleksibilitet for å kunne planlegge hvordan de bruker ressursene best mulig.

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

– Sykehusene vil nå organisere driften slik at streiken i minst mulig grad rammer pasientene.

Fakta om streiken

* 194 medlemmer av Akademikerne går ut i streik onsdag morgen etter at meklingen med Spekter ikke førte fram.

* Streiken berører Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset.

* Av de streikende er det omtrent 100 leger. De øvrige er ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere.

* Streiken skal trappes opp fredag med 119 ansatte ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital. Da vil 313 medlemmer ved ni sykehus være i streik.

* Striden handler blant annet om legenes arbeidstidsordninger

Kommentarer til denne saken