Den skal stå uansett alder

Urolog Mats

Urolog Mats Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er en misoppfatning at potensen blir dårligere med alderen. En mann skal ha ereksjon uansett alder. Endrer det seg er det tegn på sykdom, sier urolog Mats Ola S. Kalgraff ved Moelv spesialistsenter.

DEL

[Ringsaker blad] Han har brukt de siste årene til å fordype på dette området.

– Blant menn med ereksjonsproblemer har 40 prosent åreforkalkninger som ofte ikke er avdekket. 50–60 prosent av disse er innen risikogruppen for dødelig hjerteinfarkt innen fem til ti år, sier han til Ringsaker Blad.

25 prosent av tilfellene skyldes sukkersyke, og 15–20 prosent skyldes vanlige legemidler. Potensproblemer kan også henge sammen med pasientens psykiske tilstand.

Tas ikke alvorlig

– Det er viktig å identifisere hva som er grunnen til at en mann har potensproblemer. Det er legene generelt altfor dårlige til i dag. Det tas ikke alvorlig, og er et tema som unngås av de fleste, både pasienter og leger. Altfor mange får beskjed om at det henger sammen med alderen, men det stemmer ikke. Testosteronnivået synker noe med alderen, men ikke så mye at det skal gå ut over potensen, sier Kalgraff.

Hele 80 prosent av menn med midjemål over 102 centimeter har lave testosteronverdier, som igjen kan føre til potensproblemer.

Morrabrød

Noe av det første Kalgraff pleier å spørre pasientene sine er hvordan det står til med morrabrødet.

– Dersom det plutselig har forsvunnet eller blitt gradvis dårligere er det en indikasjon på lavere verdier. Morrabrød er en biologisk reaksjon, ikke en seksuell. En frisk mann skal ha morrabrød, sier Kalgraff.

Han bruker kanarifugler som symbol på dette.

– Når kanarifuglen ikke synger lenger er det noe som er galt. De blir brukt i gruver for å varsle om gass - ble det stille var det bare å komme seg ut raskest mulig. Ereksjonsproblemer er også et varsel for sykdom.

Bjørn Holter har tegnet fuglene for Kalgraff.

– Tegningen er en fin måte å bryte isen på og begynne å snakke om dette.

– Bør teste seg jevnlig

Med lave testosteronverdier blir mannen mer emosjonell, hukommelsen svekkes, man opplever tretthet og lite tiltakslyst for å nevne noe. Mange opplever også å bli deprimerte.

– Menn bør teste testosteronnivået sitt jevnlig, slik at de vet hva som er normalt for seg selv. Særlig når man bikker 40 år. Testosteronmangel øker gradvis med årene, og særlig hos menn med metabolsk syndrom og generell dårlig helse. Jeg mener at det burde vært en naturlig del av en helsekontroll, sier Kalgraff.

Spre budskapet

Han er opptatt av å spre budskapet. I desember skal han blant annet til Aker sykehus for å snakke om temaet.

– Jeg har holdt flere foredrag. Heldigvis er mange leger interesserte i å lære mer. Jeg tror vi kan hjelpe mange pasienter til et bedre liv dersom potensproblemer blir tatt alvorlig. Jeg sier ikke at vi skal testosteronbehandle menn som i USA, men vi bør bli mer åpne for den typen behandling enn vi er i dag. Ikke alle er enige med meg, men jeg har selv sett hvordan det har forandret livet for mange av mine pasienter. Å behandle med testosteron handler ikke om å forbedre seksualitet. Det handler om helse og å minske risikoen for sykdom. Og er helsen god kommer seksualiteten som en positiv bivirkning.

Kalgraff bestemte seg for å fordype på dette etter at en kjøttetende bakterie angrep beinet hans, og satte en stopper for en karriere ved operasjonsbordet.

– Jeg var allerede utdannet urolog, og valgte da å ta en master i sexologi i Danmark for å bli en mer komplett lege. Det har vært svært nyttig for meg. Dette er noe jeg virkelig brenner for.

Faresignal: –  Ereksjonsproblemer kommer ikke med alder, det kommer med sykdom, sier urolog Mats Ola S. Kalgraff ved Moelv spesialistsenter, og har i tillegg tatt master i sexologi for å fordype seg på dette området. Han mener norske leger ikke tar ereksjonsproblemer alvorlig nok.Foto. Ole Johan Storsve

Faresignal: – Ereksjonsproblemer kommer ikke med alder, det kommer med sykdom, sier urolog Mats Ola S. Kalgraff ved Moelv spesialistsenter, og har i tillegg tatt master i sexologi for å fordype seg på dette området. Han mener norske leger ikke tar ereksjonsproblemer alvorlig nok.Foto. Ole Johan Storsve

Artikkeltags