Sommerhalvåret kan være slitsomt for pollenallergikere. Ikke før den verste spredningen av bjørkepollen har gitt seg, så er det på'n igjen med pollen fra gress og burot.

Om du bor i Nord-Norge og har opplevd at allergiplagene er verre i år enn i fjor, kan det ha en forklaring.

- I fjor sommer hadde vi jevnt over mye regn. I år har det vært av og på med varme og kalde perioder gjennom hele sommeren. Det gjør at mange kan få sterke symptomer igjen og igjen, sier Anna Cecilie Jentoft, regionssekretær for Astma- og allergiforbundet i Nordland, til an.no.

Mange innom

Legevaktsjef Jannicke Fosdal i Bodø bekrefter at de har hatt mange innom med allergiplager i sommer. 

– Fra mai og utover er det mange som kommer, men det er vanskelig å si om det er en økning i antall pollenpasienter, sier hun.

– Det har nok en sammenheng med været. I fjor var sommeren kaldere og våtere enn den har vært i år. Det er jo dager der pollenallergikere ikke bør gå ut på grunn av varmt og tørt vær. Generelt er vi mindre plaget enn på for eksempel Østlandet. I varmere områder er det mer pollenspredning, sier hun.

Tre hovedgrunner

En undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av nettstedet allergiguiden.no viser at hver fjerde person i Nord-Norge sliter med pollenallergi.

Ifølge undersøkelsen har pollenallergikere i Nord-Norge økt fra én av fem i 2013 til hver fjerde nordlending i 2016.

Professor Sverre Steinsvåg er fagansvarlig ved nettstedet allergiguiden.no, som drives av legemiddelfirmaet Meda. Han mener at det er tre hovedgrunner til at antall pollenallergikere øker: livsstil, for lite vitamin D og klimaendringer.

– Det er vanskelig å fullt ut forebygge pollenallergi, men med korrekt veiledning og medisinering er det mulig å redusere symptomene og på den måten øke livskvaliteten betraktelig, sier han i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at en av fem ikke har kontaktet lege for å få rett diagnose og behandling for allergisymptomene.

Versting på selvmedisinering

Nordlendingene er også blant verstingene når det gjelder selvmedisinering, ifølge undersøkelsen.

Hver tiende nordlending tar medisin som ikke er reseptbelagt, og undersøkelsen tyder på at flere av innbyggerne i Nord-Norge kunne ha hatt en langt mer symptomfri hverdag om de hadde tatt turen innom legen for å få stilt riktig diagnose.

- Om man har en allergi har man rett til allergimedisiner på blå resept. Det finnes flere medisiner, blant annet nesesprayer, som ikke selges på apotek. Reseptfrie medisiner er også ofte dyre, sier legevaktsjef i Bodø, Jannicke Fosdal, til Avisa Nordland.

Sesongen går mot slutten

På nettstedet Pollenvarsel, som drives av Astma- og Allergiforbundet, er det varslet en beskjeden spredning av gresspollen i Nordland de neste dagene.

Ifølge Anna Cecilie Jentoft ved regionskontoret i Nordland, kan symptomene likevel oppleves svært forskjellige.

Selv om det er varslet liten eller moderat spredning, kan den enkelte oppleve sterke symptomer.

- Våre råd er at man oppsøker lege og eventuelt får riktig medisin. Det er også viktig å komme seg ut. For noen kan også vaksinering være et alternativ, sier Jentoft.

Pollenvarslingstjenesten opplyser til AN at pollensesongen i nord går mot slutten.

– Gresspollenspredningen kan vare fram til 15. august, men om det blir en varm finværsperiode kan det strekke seg til 20. august. Det spres uansett på beskjedent nivå.