Helse Nord har bestemt seg: Vil be om helikopter til sommeren

HJELPER TIL: Dette Bell-helikopteret er leid inn av Forsvaret for å hjelpe til med beredskapen i Øst-Finnmark.

HJELPER TIL: Dette Bell-helikopteret er leid inn av Forsvaret for å hjelpe til med beredskapen i Øst-Finnmark. Foto:

Helse Nord har bedt om å få beholde Forsvarets Bell-helikopter i Kirkenes fram til 15. juli.

DEL

Tirsdag kunngjorde Helse Nord at de har anmodet Forsvaret om å få beholde Bell-helikopteret som er stasjonert i Kirkenes. Helikopteret har fungert som et ledd i luftambulanseberedskapen i Øst-Finnmark.

Dagens avtale har utløp 15. april, og forrige uke ønsket Helse Nord å vurdere om andre tiltak luftambulansetjenesten gjør for å sikre beredskapen, er tilstrekkelig.

– Det jobbes med ytterligere tiltak. Blant annet har Luftambulansetjenesten dialog med sivile flyselskap om å kunne leie inn ytterligere fly/helikopter, noe som har spesiell betydning for Helse Nord. Dette arbeidet må ferdigstilles før en eventuell anmodning om videre bistand fra Forsvaret blir vurdert, uttalte administrerende direktør i Helse Nord, Cecilie Daae, til iFinnmark 2. april.

LES OGSÅ: Helse Nord sier nei til en forlengelse av helikopterlånet: – Dette er det perfekte tidspunkt for å skape kaos

Dette fikk en rekke kritiske røster til å frykte for beredskapen i Øst-Finnmark. I tillegg til ordførerne i Sør-Varanger og Tana, uttalte avdelingsoverlege Oddvar Kvalsvik ved Kirkenes Sykehus at det vil være komplett uforståelig om avtalen ikke forlenges.

– Dette er det perfekte tidspunkt for å skape kaos. Å ta bort helikopteret nå ville være perfekt timing for å maksimere risikoen akkurat i den perioden det er beregnet at koronaepidemien vil skylle innover oss med full styrke, sa Kvalsvik til iFinnmark.

LES OGSÅ: Ordfører-Helga dypt bekymret for helikopterberedskapen: – Dette vil bli en formidabel prøve

Nå har altså Helse Nord besluttet å be om at avtalen forlenges til 15. juli, noe de begrunner med koronaepidemien.

«Luftambulansetjenesten HF er i samtaler med flere flyselskap og vurderer fortløpende å sette inn sivile fly eller helikoptre for å styrke tjenestens beredskap og transportkapasitet,» legger de til i pressemeldingen.

Artikkeltags