Gå til sidens hovedinnhold

Hele landet må være med på klimadugnaden, men det krever en helt annen tilrettelegging i nord

Artikkelen er over 1 år gammel

Grønn Ungdom vil ha statlig kollektivsatsning i nord.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har lenge vært vanskelig å reise miljøvennlig i Nord-Norge og inntil Nord-Norgebanen er materialisert, trenger vi et bedre kollektivtransporttilbud og busser som korresponderer med hverandre. Selv når Nord-Norgebanen er materialisert, vil det være vanskelig for mange som bor i de små byene og tettstedene lengst nord å benytte seg av tilbudet. Dette er enda en grunn til hvorfor kollektivtilbudet i og mellom byene i nord må bli bedre.

Grønn Ungdoms sentralstyre har vedtatt ny politikk for miljøvennlig transport i nord.

Vi vil blant annet:

  • Bruke statlige midler for å senke kollektivprisene med 50 prosent i hele Nord-Norge.
  • Innføre betydelig flere regionale busslinjer i de nordligste fylkene som et midlertidig alternativ til Nord-Norgebanen.
  • Legge mye større vekt på korrespondanse mellom ulike busser og hurtigbåttilbud.
  • Gjøre Nord-Norge til testområde for elektriske rutefly og gjøre elfly til en del av det ordinære kollektivsystemet så fort som mulig.

Hele landet må være med på klimadugnaden, men det krever en helt annen tilrettelegging i nord enn i de store byområdene i sør. Grønn Ungdom mener det er riktig at fellesskapet nå stiller opp for en landsdel som lenge har blitt nedprioritert i samferdselspolitikken.

Staten bruker milliarder av kroner på å bygge unødvendige gigantmotorveier i Sør-Norge. Det skulle bare mangle at vi bruker mer penger på kollektivsystemet her i nord.

Grønn Ungdom er kjent for å ha en restriktiv flypolitikk. Men vi skjønner at det er urealistisk å redusere flytrafikken uten en kraftig oppgradering av kollektivsystemet i nord.

Både jeg og mange andre vil gjerne reise mer miljøvennlig, men med få bussavganger, høye kollektivpriser og transportmidler som ikke korresponderer, blir det nærmest umulig.

Fram til dette blir realisert, vil jeg oppfordre alle lokalpolitikere til å jobbe for å forbedre kollektivtilbudet lokalt. Dette er en viktig sak både for unge og voksne som vil benytte seg av kollektivtilbudet og reise mer miljøvennlig.

Kommentarer til denne saken