Havbruksskatten kan ødelegge kystsamfunn over hele Norge

FORTVILTE: ente Marie Kvam fra SalMar, Thomas Gudbrandsen fra Lerøy Midt og Roald Jensen fra Mowi er fortvilte over den foreslåtte havbruksskatten.

FORTVILTE: ente Marie Kvam fra SalMar, Thomas Gudbrandsen fra Lerøy Midt og Roald Jensen fra Mowi er fortvilte over den foreslåtte havbruksskatten. Foto:

Av

Vi er tre NNN-tillitsvalgte i fiskeindustrien som ønsker å fortelle hvor fortvilte vi er over forslaget om å innføre havbruksskatt.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En havbruksskatt vil ramme bedriftene og svekke deres driftsbudsjetter og dermed vårearbeidsplasser på sikt. En havbruksskatt vil bli fiskeindustriens sukkeravgift og gi mer penger i statskassa, men færre arbeidsplasser i Norge. Hvis bedriftene skal beskattes ytterligere med 40 %, blir det ikke mye igjen til investeringer i mer bearbeiding av fisken. Noe som vil føre til tap av både arbeidsplasser og personskatt til kommunene. Det mange folk ikke forstår er at salgsinntektene til bedriftene ikke direkte tilfaller «laksebaronene».

Det vil være de små fiskeindustribedriftene som vil rammes først og bukker under. Staten ønsker å få inn mer skatteinntekter, men landanleggene kan forsvinne. Folk vil miste jobben, flytte ut, og dette vil gi negative ringvirkninger for barnehager, skoler, banker og butikker i lokalsamfunnene. Dette vil også ramme alle leverandørene til fiskeindustrien.

Hvis denne skatten blir innført, kan eksempelvis SalMar på Frøya flyttes ut og bli borte. På Frøya bor det 5.000 mennesker. Hvis bedriften blir nødt til å legge ned, vil dette rammerundt tusen innbyggere. Det vil ikke bare være de som er ansatt i selve bedriften som mister jobben, men det vil være tilknyttede rørleggere, elektrikere, renholdere, transportører, og deretter butikker, hoteller, utdanningstilbud og helsetjenester. Da blir det etter hvert og så mindre behov for boligbygging.

Blir dette en statlig grunnrenteskatt på næringer ute i distriktene, vil aktiviteten og investeringsevnen til bedriftene langs hele kysten bli kraftig redusert. Store bedrifter vil trolig ikke investere i nye anlegg langs kysten, og planer om etablering av nye anlegg langs kysten blir lagt på is. Nå er situasjonen at flere selskaper venter med å investere på nye steder. Det er veldig trist at dette stopper opp pga. av den foreslåtte havbruksskatten.

Vi kjemper denne kampen mot de såkalte ekspertene og politikerne i Oslo, som ønsker mestmulig statlig skatt på næringslivet i distriktene. Kommunene, eierne og de ansatte er imot denne skatten, og vi står sammen i vår motstand. Vi håper at nye utredninger kan føre til at skatten ikke innføres.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags