Begge fergene som kjører strekningen mellom Øksfjord og Hasvik ble tirsdag morgen tatt ut av drift på grunn av problemer.

– Det er den dagen i dag. Problemet er at tidligere i dag hadde vi to ferger ute av drift, men den ene er tilbake i drift nå, sier Steinar Mathisen, daglig leder for Boreal Sjø.

– Forferdelige konsekvenser

Varaordfører Lars Hustad i Hasvik kommune mener situasjonen er uholdbar og har store ringvirkninger.

– Denne fergesituasjonen begynner å bli tragisk. Dette får forferdelige konsekvenser for både næringslivet og for befolkningen når man rett og slett ikke kan stole på fergene som sådan ikke har teknologien eller den fysiske utformingen til å være egna for miljøet, sier han.

Fergene skal i følge Mathisen mest sannsynlig være tilbake i full drift i morgen.

– Den ene er friskmeldt og den andre har feil på en schottel, propellen. Den får vi ikke fikset før servicemannskapet kommer i morgen. Vi gjennomfører B-ruta, det vil si at Loppa og Hasvik betjenes av én ferge, sier han.

Må omprioritere

Hustad er frustrert over at det ikke er første gangen fergene fra Boreal har problemer og sier lokalbefolkningen ikke kan stole på om fergen faktisk kjører.

– Jeg har sett fergekøen som vokser og folk som skal til over til Sørøya må gjøre omprioriteringer for å komme seg hjem. Men ingenting er nytt, sier Hustad.

– Det at det har skjedd flere ganger er hele problematikken. Det er vedvarende utfordringer og når den usikkerheten er plantet, da sprer det seg. Og nå når folk begynner å prate om å flytte på grunn av jobb, og næringslivet sliter, da brenner man lyset i begge ender.

Mathisen bekrefter at Boreal har hatt problemer med de nye, miljøvennlige fergene, som kom for et og et halvt år siden.

– Vi hadde noen problemer tidlig i startfasen og noe innkjøring måtte til, men nå har vi god regularitet.

Boreal, ledelsen i Hasvik kommune og fylkeskommunen møtes etter ønske fra ordføreren 17. august for å diskutere blant annet problemstillingen rundt fergene.

– Det er samarbeidsmøte for å finne gode løsninger, sier Mathisen.