Kaizer og en annen katt kom hjem med dypt og blødende hull i hodet

To av kattene som har fått skader i nabolaget (Foto: Privat)

To av kattene som har fått skader i nabolaget (Foto: Privat)

Artikkelen er over 3 år gammel

– Folk har fått trusler om at katter blir skutt hvis de havner i feil hage

DEL

Mona Kårsgård i Hasvik har i sommer opplevd dyreeieres mareritt. Den kastrerte monsen Kaizer kom hjem med et dypt, rundt hull i hodet som blødde kraftig. I flere dager behandlet hun katten for skadene før Kaizer ble bedre, men to uker senere kom pusen hjem med et nytt og verre sår på samme sted.

– Jeg antok at Kaizer hadde vært i slåsskamp, det var så mye blod og jeg så ikke såret bak, forteller Mona Kårsgård til iFinnmark.

Etter hvert fikk hun fortalt av veterinæren i Hammerfest at han mistenkte at skadene kan ha kommet fra et luftgevær og slag med en jernstang.

Fant ingen kule

Mistanken ble ikke styrket etter røntgenbilde, opplyser veterinær Leon Cantas i dyreklinikken PrivatVetPraksis.

– Hvis det er skuddskade må det enten være to hull, et inngang og et utgang – eller så er det en kule i inngangssåret. Dette er et sår med bare en inngang. Sannsynligheten for at den er skutt er liten, sier han.

Det er dermed vanskelig å fastslå hundre prosent at det dreier seg om skuddskade.

– Men det er ikke et typisk sårskade etter slåssing. Det kan for eksempel være at katten har satt seg fast i et gjerde eller en pinne, sier han.

Flere har opplevd det samme

Hva som har hendt er altså uklart sett fra et vitenskapelig perspektiv, men Kårsgård forteller at hun posted bilder av skadene kjæledyret hadde fått på Facebook. Da skal det ha kommet flere kommentarer fra folk i nærområdet som hadde opplevd det samme.

– Det har kommet inn en del tips fra folk som har fått trusler om at kattene blir skutt hvis de havner i feil hage, og hvis noen sitter på mer informasjon, er det viktig at dette gis til politiet og gjerne også NOAH. Vi ber politiet følge opp de tipsene som er kommet, og vi ber publikum om å være på vakt og melde ifra om alt som kan bidra til å finne gjerningsperson, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, i en pressemelding.

Ifølge meldingen har de politianmeldt forholdet i Hasvik, og sier at dette ikke er et enkelttilfelle. Fire katter skal ha blitt skutt i det samme nabolaget og to katter skal være savnet.

– Slike handlinger bør ringe varselbjeller hos politiet og ikke gå ustraffet hen. Heldigvis har politiet over de siste par årene tatt dyremishandling på større alvor, og innsett sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Vi håper og tror derfor politiet i Finnmark også vil se på disse hendelsene som alvorlige, sier Martinsen videre.

Redd

Kårsgård er opprinnelig fra Hammerfest, men flyttet til Hasvik for åtte måneder siden med seks år gamle Kaizer i flyttelasset. Hun forteller at katta nå er blitt mer redd ute og ikke beveger seg langt fra hjemmet sitt.

– Jeg er redd det skal skje noe igjen, og liker ikke å slippe han ut. Men man må jo det, han vil jo gjerne være utendørs selv om han er blitt mer redd nå, sier hun.

Artikkeltags