I en fersk studie publisert i magasinet Circulation fra den amerikanske hjerteforeningen (American Heart Association), har forskere bevist at folk som drikker to eller flere sukkerholdige drikker hver dag, har større sjanse for å dø tidlig sammenlignet med dem som drakk mindre enn én enhet i måneden, skriver nettsiden Inverse.com.

Sukkerholdige drikker inkluderer her både brus, sportsdrikker og fruktdrikk som er søtet med sukker, høy-fruktose maissirup eller fruktkonsentrater.

Høyere risiko for kreft og hjertesykdom

Over 100.000 menn og kvinner deltok i studien, som varte omtrent 30 år. Forskerne så en forskjell på den økte risikoen blant damer sammenlignet med menn som drakk minst to sukkerholdige drikker per dag.

Mennene hadde 29 prosent høyere risiko enn dem som drakk mindre enn én enhet per måned, mens damer hadde hele 63 prosent høyere risiko for å dø. I tillegg hadde damene 34 prosent høyere risiko for å dø av brystkreft.

Samlet sett viste studien at menn og kvinner som drakk to eller flere brus per dag, hadde 31 prosent høyere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer og 18 prosent større sjanse for å dø av kreft.

Selv om det er sunnere å drikke mer enn én enhet i måneden, men mindre enn to per dag, er det likevel risikofylt. Forskerne bak den nye studien fant ut at risikoen øker når inntaket av sukkerholdige drikker øker.

Risiko også med sukkerfri brus

En annen studie på brusdrikking, som Nettavisen har omtalt, viste at brusdrikking i svangerskapet kan medføre medfødt hjertefeil hos barnet. Det er en kjent sak at for mye sukker ikke er bra for helsen vår, og med disse to nevnte studiene i bakhodet, velger kanskje mange heller sukkerfri brus.

Forskerne av den nye studien fant imidlertid ut at kvinner som drakk mer kunstig søtede drikkevarer, som vil si sukkerfri brus, fortsatt hadde økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, ifølge Inverse.com.

Samtidig er det verdt å ha i mente at forskerne mistenker at årsaken til dette kan være at disse kvinnene allerede har helseproblemer fordi de har spist for mye sukker og byttet til sukkerfri brus.