Mer enn én person er testet for koronaviruset i Alta.

Det melder Altaposten tirsdag formiddag.

iFinnmark har ikke lyktes i å få en kommentar fra kommuneoverlege, Frode Øvrejord. Til Altaposten opplyser han at de har testet personer som ikke er sikre på om de kan ha vært i berøring med personer som er smittet.

LES OGSÅ: NRK: Alle som delte fly med den koronasmittede Tromsø-kvinnen vil bli varslet

Hvor eventuell smitte kan ha skjedd, og når tid vedkommende ble testet, vil kommuneoverlegen ikke uttale seg om av hensynet til personvernet. Til avisen vil Øvrejord heller ikke uttale seg om personen som er testet for virussmitte, har vært på samme SAS-fly som den smittede kvinnen fra Tromsø.

Testene sendt til UNN i Tromsø. Det er uvisst når tid prøvesvarene er klare.

LES OGSÅ: Alt av munnbind og utstyr produseres i Kina. Her har de bare tom eske igjen: – En global utfordring

Overlegen minner befolkning om at personer med symptomer ikke skal møte opp på legevakta. Ring i stedet.

– De vil da få beskjed om å enten kjøre selv eller be andre kjøre deg om de er for dårlige til å kjøre selv. De må ikke ta drosje eller kollektiv transport. Dette for å unngå smitte til andre. Når de ankommer legevakta blir de kjørt på baksiden og tatt inn ambulanseinngangen, sier han til Altaposten.

LES OGSÅ: Nei, du kommer ikke til å dø selv om du delte fly med en med munnbind

Fakta om covid-19-viruset

  • En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
  • Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
  • Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
  • WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan deretter ha blitt overført til en annen dyreart før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan.
  • WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
  • Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.
  • Samme dag ber Folkehelseinsituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.