– Det har vært iherdig jobbing over lang, lang, lang tid.

Det sier Robert Lundgren, festivalsjef for Varangerfestivalen. Tirsdag kunne han offentliggjøre det han omtaler som en av de største egenproduksjonene på festivalen noensinne, sett bort ifra bestillingsverkene Northern Soul, som årlig utgjør åpningskonserten.

Denne produksjonen, som er en del av Varanger Sessions, består av det islandske bandet Sólstafir, Scene Finnmarks musikere i Ensemble Noor og festivalkoret, der 40 personer er med.

– Jeg oppdaget Sólstafir for et år siden, og tenkte at det ville vært skikkelig mektig å gjøre noe med dem og lokale folk herfra på Varangerfestivalen. Men dette er et band som turnerer verden rundt, det sies at det er hakket før de tar over etter Sigur Rós, og når de blir så store, er de long gone for oss. Nå har det vært mye fram og tilbake med agenter, og et puslespill å få til, forteller Lundgren.

LES OGSÅ: Håper bookingen kan bidra til nok et rekordår: – Jeg blir veldig glad når folk kjøper billetter før slippene er gjort!

Tre dager intens jobb

Den brikken som fikk det hele til å falle på plass, bærer navnet «onsdag», som er åpningsdagen for festivalen.

– At festivalen vår starter på en onsdag, har gjort at vi kan få bandet opp hit søndag. Så kan de jobbe her i begynnelsen av uka, uten at vi må konkurrere med så mange andre festivaler, der det meste skjer opp mot helg. Rett etterpå reiser de til Europa for å spille på gigafestivaler hele veien, forteller Robert Lundgren.

Mannen som skal få det hele på plass heter Nils Anders Mortensen, og hører til Ensemble Noor. Han skal skrive nye arrangementer for stryk og kor, og utover våren skal alle tre parter øve hver for seg. Og søndagen før Varangerfestivalen, møtes de altså for første gang.

– Det er ganske komplekst å få tre sånne enheter til å sitte sammen, så det blir spenstig å se den jobben på så kort tid. Det blir nok tre hektiske dager, sier festivalsjefen, som oppfordrer festivalpublikummet til å få med seg denne konserten.

– Ikke gå glipp av dette, det blir en opplevelse man får kun en gang i livet. Det blir helt ekstrem bra, sier han.

Vil overraske med ukjente navn

Fra før er det kjent at Turbonegro, Dagny, Isák, Hellbillis og Karin Park er blant artistene som kommer til Varangerfestivalen i august. Nå er også Vamp, Ola Kvernbergs Steamdome, Okra Playground fra Finland, Äl Jawala fra Tyskland og norskrussiske Treskatresk klare for festivalen.

Mens Vamp er et folkekjært band mange har et forhold til, er de andre navnene antakelig mer ukjent for de fleste.

– Dette er noe av det vi synes er det artigste med Varangerfestivalen. Det at vi kan presentere artister og band som du kanskje aldri har hørt om, band som kun spiller i Vadsø, men som samtidig blåser publikum av banen. Det er kanskje det mest spennende og viktigste for oss som festival, å kunne gi publikum hakeslepp, sier Lundgren.