Gå til sidens hovedinnhold

Har inngått samarbeid med Rolls-Royce

Artikkelen er over 1 år gammel

De nye flyene skal erstatte Widerøes flåte av fossildrevne fly på kortbanenettet.

Teknologiselskapet Rolls-Royce og Widerøe har signert en avtale om et felles prosjekt for å utvikle nullutslippsfly. Det skriver Widerøe i en pressemelding onsdag.

Prosjektet er en sentral del av Widerøes ambisjon om å erstatte og elektrifisere store deler av sin flyflåte, mer enn 30 fly, innen 2030. Nyheten om samarbeidet ble offentliggjort under en tilstelning ved den Britiske Ambassaden i Oslo onsdag.

– Målet vårt er å ha kommersielle nullutslippsruter i drift fra 2030. Partnerskapet med Rolls-Royce er et svært viktig skritt som beveger oss nærmere det målet, sier Andreas Aks, Strategi Direktør i Widerøe, i pressemeldingen.

Målet med prosjektet er å utvikle et elektrisk flykonsept som både vil tilfredsstille det norske nullutslippsmålet i 2030, men som også vil erstatte Widerøes flåte av fossildrevne fly på kortbanenettet. Rolls Royce bistår Widerøe med sin kompetanse på design av elektriske systemer gjennom hele prosjektet, melder Widerøe.

Widerøe har lenge hatt planer om å pensjonere Dash8-flåten innen 2030, men har tidligere sagt til iFinnmark at de vil holde dem i luften innen en klimavennlig erstatter til kortbanenettet er klar.

LES MER: Avlyser endelig pensjonsdato for «luftbussen». Slik ser de for seg framtiden (+)

Den første fasen av prosjektet som omfatter operasjonelle studier og konseptutvikling har allerede startet. Team med eksperter fra både Norge og Storbritannia jobber nå aktivt og daglig sammen på prosjektet.

Det felles forskningsprogrammet til Rolls-Royce og Widerøe har fått støtte fra Innovasjon Norge og er forventet å vare i to år.

LES OGSÅ: Tror Widerøe sparer 43 millioner på disse endringene (+)

Om Rolls-Royce Holdings plc:

Rolls-Royce har kunder i mer enn 150 land, som utgjør mer enn 400 flyselskaper og leasingkunder, 160 forsvar, 4000 maritime kunder inkludert 70 mariner og fler enn 5000 kraft- og kjernekraftkunder.

Rolls-Royce har rundt 850 ansatte i Norge om jobber med å skape noen av verdens mest avanserte kraftsystemer til sjøs, land og luftfart. Rolls-Royce har to registrerte selskap i Norge; Rolls-Royce Electrical Norway AS og Bergen Engines AS.

Kommentarer til denne saken