Det bekrefter Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes i en sms til NTB.

Det var NRK som først meldte at Berg skrev under avtalen om erstatningen på 4,3 millioner kroner hos Regjeringsadvokaten torsdag.

– Det er i tråd med statens tilbud. Frode Berg synes tilbudet var sjenerøst, og er takknemlig for den anerkjennelsen dette innebærer, skriver Risnes til NTB.

Ikke bedt om

Det var i desember 2017 at Frode Berg ble pågrepet i Russland og senere dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble løslatt i november i fjor som del av en spionutvekslingsavtale. Til sammen satt han 711 dager i fengsel i Moskva.

Berg har sagt at han er skuffet og bitter på E-tjenesten, som han mener lurte ham og presset ham til å utføre oppdrag i Russland. E-tjenesten har ikke ønsket å kommentere saken.

Til iFinnmark sier advokat Brynjulf Risnes at 4,3 millioner har vært et godt kjent tall for Frode i flere uker.

– Dette var et tall han fikk forelagt allerede idet han landet på Gardermoen 16. november, og det har egentlig bare vært tilfeldig at ikke vi har skrevet under på avtalen før nå. Det har aldri vært tvil fra Frodes side om at vi skulle akseptere dette kravet. Han synes det er en sjenerøs sum, sier Bergs advokat.

Over 6000 per dag

Summen på 4,3 millioner tilsvarer 6047 kroner per dag Frode Berg satt i fengsel i Moskva etter å ha blitt pågrepet av russisk FSB for spionasje. Totalt var han borte i litt under to år.

– Det er selvsagt vanskelig å måle hans opplevelser i kroner og øre, men alt i alt så aksepterer vi at dette er summen som staten vil tilby. Frode ser ingen grunn til å klage videre på dette. Jeg er usikker på hvordan man har regnet seg frem til denne summen, men det handler nok om å gi et beløp som skal fremstå seriøst og innebære en anerkjennelse av det som har skjedd. Samtidig er det viktig at ikke vi skaper helt USA-tilstander her med ville summer, sier Risnes.

Nærmer seg bok

Han er sammen med Berg i Oslo i disse dager i forbindelse med møter angående boken Frode Berg planlegger å utgi. Advokaten ønsker ikke å gi mer opplysninger om bokprosjektet på nåværende tidspunkt. Han forteller imidlertid at saken om erstatningen er over for hans del. Penger er ikke noe Berg har vært stort opptatt av i denne saken, sier Risnes.

– Det har ikke vært noe mål for han å sko seg på denne saken. Det har bare vært en naturlig tanke for de involverte at han får en form for økonomisk anerkjennelse etter det han har vært gjennom, og det har han fått. Det kommer derfor ikke til å komme flere krav fra oss nå, Berg godtar erstatningen han får fra staten, sier Risnes.

Ellers legger han til at Berg har hatt det bra de siste ukene.

– Han har det fint, og det går bedre og bedre for hver dag. Han sier at han har det helt upåklagelig. Selv om det har vært en stor overgang for han, har han det bra, sier Risnes til iFinnmark.