– Hammerfests befolkning fortjener bedre

FLYPLASS ELLER IKKE? Kronikkforfatteren mener det er gode grunner til å etablere ny flyplass i Hammerfest.

FLYPLASS ELLER IKKE? Kronikkforfatteren mener det er gode grunner til å etablere ny flyplass i Hammerfest. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNy flyplass i Hammerfest? Eller skal Høyreregjeringen sammen med Finnmarks politikere (les Altas politikere) legge den død?

Altas politikere med Altaposten som god støttespiller, har stått på i flere år for å snakke ned ny flyplass i Hammerfest. Altaposten har sågar skapt det inntrykk, av at vindmåleren blåste ned på Grøtnes, noe som er direkte feil.

For ca 6 år siden, før stortingsvalget i 2013, gikk endelig Arbeiderpartiet inn for bygging av en lenge etterlengtet ny flyplass i Hammerfest, med finansiering direkte over statsbudsjettet. De vant dessverre ikke valget, men jeg hadde stor tro på den nye regjeringen; at en høyreregjering også ville se næringslivets og befolkningens behov. Men i løpet av de siste syv år har det vært ganske stille fra den kanten angående ny flyplass her.

I begynnelsen av 2017 uttalte Finnmarks (les Altas) stortingsrepresentant for Høyre, Laila Davidsen fra Alta, at det ikke var samfunnsøkonomisk lønnsomt med ny flyplass i Hammerfest. Er det ikke rart; Finnmark har en høyrepolitiker på stortinget som går imot vekst og utvikling i Finnmark. Det var ikke bare vekst i Hammerfest hun ville stoppe; hun spøkte også med å legge ned både Hasvik og Honningsvåg flyplass.

Det siste nå er en rapport fra Avinor, hvor de ikke anbefaler bygging av ny flyplass, blant annet «på grunn av negativ samfunnsøkonomisk nytte og høye kostnader». Hvordan vet de at det vil være negativt for samfunnet?

Ja er det ikke merkelig - fra å stå øverst på listen til Avinor, sammen med Bodø, for ny flyplass i nord, så vil nå Avinor radere bort hele planen. Blir dette de nye signaler fra Høyreregjeringen også?

I følge tidligere uttalelse fra Avinor, er det i siste instans våre politikere som avgjør om det skal bygges ny flyplass i Hammerfest. Og vi har ventet lenge, nå må våre politikere på storting og regjering komme med et klart svar til Hammerfests innbyggere. Denne seigpiningen som har vart over flere år; latt oss tro at det skal bygges ny flyplass, denne uthalingen og uvissheten skulle ingen måtte gå igjennom.

Hammerfest, en kommune som er samfunnsøkonomisk meget lønnsom for vår regjering, hvor det produseres og gis stor rikdom til vår stat. Det skulle bare mangle at ikke ny større flyplass skal bygges her. Eller er Høyreregjeringens mål å gå for stagnasjon og nedbygging av Hammerfest og kysten?

Noen sier vi får de stortingspolitikerne vi fortjener. Jeg er ikke enig – Hammerfests befolkning fortjener bedre.

Artikkeltags