På topp 10-liste i The New York Times: Zain (14) sammenlignes med Charlie Chaplin

OSCARNOMINERT: Filmen Kaperneum, hvor Zain Al Rafeea (14) spiller hovedrollen, er nominert til Oscar. Den blir omtolat i New York Times som en av 2018 beste filmer.

OSCARNOMINERT: Filmen Kaperneum, hvor Zain Al Rafeea (14) spiller hovedrollen, er nominert til Oscar. Den blir omtolat i New York Times som en av 2018 beste filmer. Foto:

DEL

Filmkritiker i The New York Times, A.O. Scott, har filmen Kaperneum med i sin liste over de ti beste filmene i 2018. I hovedrollen spiller 14 år gamle Zain Al Rafeea som bor i Hammerfest.

Den unge skuespilleren får skryt for sin prestasjon, og sammenlignes blant annet med Charlie Chaplin, til tross for at filmen er langt ifra en komedie.

LES OGSÅ: Hollywoods nye stjerne Zain (14) bergtar en hel verden: – Nå skal jeg først og fremst gjøre ferdig skolen

I begrunnelsen for at filmen er med på lista hos den amerikanske storavisa, står det følgende:

– Naturalisme møter melodrama i denne opprivende, hektiske fortellingen om en fortapt gutts eventyr i slumkvarterene i Beirut. Tolv år gamle Zain er vitne til og gjennomgår grusomheter som ikke synes overdrevne, men Zain al Rafeea, den unge skuespilleren som spiller ham, holder ut de verste lidelser med stoisistisk selvkontroll à la Buster Keaton og Charlie Chaplins medfølelse og empati. Filmen er på ingen måter en komedie. Men, som i hennes tidligere filmer («Karamell» og «Hva gjør vi nå?»), motstår Labaki å miste synet av utroskap, langsiktige mål og humor som mennesker klynger seg fast til selv i øyeblikk av enorm desperasjon.

Scott mener filmen er den niende beste som ble laget i fjor.

Filmen er for øvrig nominert til Oscar.

LES OGSÅ: Hammerfest-gutt i oscarnominert film

Zain Al Rafeea er født i Syria, men han og familien måtte flykte til Libanon under krigen, og det var her han fikk filmrollen. Nå er Zain og familien bosatt i Hammerfest hvor de har status som flyktninger.

Artikkeltags