Endelig er Fritz Rune (53) på scenen igjen: – Dette tente jeg umiddelbart på

GIR ALLTID ALT: Fritz Rune Størdal gir alltid alt på scenen. Alle foto: Trond Ivar Lunga

GIR ALLTID ALT: Fritz Rune Størdal gir alltid alt på scenen. Alle foto: Trond Ivar Lunga

Artikkelen er over 1 år gammel

Han ble i sine unge dager sett på som et usedvanlig sangtalent. – Fritz er bare helt soul, sier bandmedlem Hilde Håvardsen i Audiotales.

DEL

Trommis Tor-Ørjan Holm sier at Audiotales har jobbet med dette prosjektet i godt over ett år. Bassist Bård Dyrseth kom med ideen om å spørre Fritz Rune Størdal om han ville være vokalist. Holm turde ikke helt å håpe på at Fritz Rune ville svare ja, men ble glad da svaret kom.

– Fritz sa ja med det samme. Han har vært veldig ivrig. Til første øving kom han en halv time før tiden, smiler Tor-Ørjan Holm.

53 år gamle Fritz Rune Størdal var klar for å stå på scenen igjen. Han syntes bassist Dyrseth hadde en vanvittig god idé.

– Dette tente jeg umiddelbart på. Jeg sa et klokkeklart ja med følgende spørsmål: Nå begynner vi å øve? smiler Størdal, mens han tar seg en god slurk kaffe på kafé Cozy.

Saken fortsetter under bildet.

HYLLER FRITS RUNE: Hilde Håvardsen er takknemlig for at Størdal er tilbake på scenen.

HYLLER FRITS RUNE: Hilde Håvardsen er takknemlig for at Størdal er tilbake på scenen.

Han er helt soul

Vokalist Hilde Håvardsen synes det er helt fantastisk at Fritz er tilbake på scenen igjen med Audiotales som tolker det britiske bandet Simply Red.

– Fritz er bare helt soul. Dette er noe han virkelig mestrer. Han vokser, og det gjør også resten av bandet. Simply Red passer Fritz Runes sjel, sier Hilde Håvardsen.

Trommis Holm er helt enig.

– Det er fantastisk å se Fritz på scenen igjen. Han bare tar publikum med storm. Fritz eier scenen, og det er lett å se at dette har han gjort før. Som vokalist er han en klasse for seg selv, selv om byen har mange gode sangere. Det er virkelig sjel i det Fritz gjør på scenen, sier Tor-Ørjan Holm.

Og bare for å understreke det nok en gang: Størdal tolker Simply Reds vokalist og rødhårede Mick Hucknal på en utmerket måte.

– Det er på en måte skjebnen som spiller inn her. Da jeg begynte å spille i tenårene, hadde jeg rødt hår. Det er jo litt rart å tenke på at jeg fikk forespørsel om å synge Simply Red etter at håret har forsvunnet, ler Størdal.

– Hvilket forhold har du til Simply Red som var store på 80-tallet?

– Populærmusikk har alltid ligget mitt hjerte nær. Musikk-kanalen MTV var jo en del av tidsånden da Simply Red slo igjennom. Jeg har hørt veldig mye på hitene deres. Simply Red har laget veldig mange topp-40-slagere, sier Størdal.

Saken fortsetter under bildet.

AUDIOTALES: Henrik Vaseli, gitar, Tor-Ørjan Holm, trommer, Bård Dyrseth, bass, Hilde Håvardsen, vokal og Håkon Follien, piano.

AUDIOTALES: Henrik Vaseli, gitar, Tor-Ørjan Holm, trommer, Bård Dyrseth, bass, Hilde Håvardsen, vokal og Håkon Follien, piano.

– Fysisk utfordrende

Audiotales har gjort fire spillejobber. De to siste på Banjern pub 8. og 9. mars. Størdal er selvfølgelig glad for å være tilbake på scenen, men det er også en del utfordringer.

– Det er ikke minst fysisk utfordrende. Jeg er jo en mann som er litt opp i årene, og kan jo ikke si at jeg er noe ungdom lenger. Det er utfordrende å stå på scenen time etter time og virkelig gi jernet. Det krever mye fysikk, og det kan være tøft når man ikke har stått på en scene på ti år. Kondisjonen blir bare bedre og bedre. Den er absolutt stigende, sier Størdal.

Gode tilbakemeldinger

53-åringen, som er oppvokst i Vinterbakken ved Storvannet, har fått mange gode tilbakemeldinger etter spillingene med Audiotales. «Det er flott å se Fritz tilbake på scenen igjen», er ofte hørt på byen. Selv synes han det gikk fantastisk bra.

– Det gikk lettere enn jeg hadde trodd. Det musikalske materialet er jo bare helt fantastisk. Som sanger er det jo en drøm å plukke fra katalogen til Simply Red, selv om sangene kan være teknisk utfordrende å synge. Her er det sangene som er i sentrum, og veldig forskjellig fra å spille rock. Jeg har fått veldig mange positive meldinger fra folk, selv om man ikke kan tilfredsstille alle. Likevel vet jeg at vi har truffet mange som liker det vi gjør. Jeg føler at jeg har samme publikum i dag som da jeg startet som 16-åring, sier Fritz Rune Størdal.

– Hva er forskjellen fra da du debuterte som 16-åring til det du gjør i dag som 53-åring?

– Den største forskjellen er nervene i forkant av spillejobben. Spenningen før konsertene er ikke den samme i dag som tidligere. Men jeg er fortsatt nervøs før jeg går på. Jeg husker da jeg debuterte på Rådhusplassen som 16-åring foran et kjempestort publikum. Da kunne jeg knapt nok snakke, jeg skalv og hadde på en måte ut av kroppen-opplevelse. Jeg husket knapt nok at jeg hadde vært på scenen. Slike følelser har jeg jo ikke i dag, selv om man alltid er spent, sier Fritz Rune.

– Hva skjer videre med Audiotales?

– Vi blir jo å spille mer. Vi skynder oss sakte framover, og vi er jo fortsatt glade amatører. Ting må modnes, og vi må være tålmodige. Vi må øve og spille mer, kanskje endre litt på repertoaret. Vi kan bli som vinen, bedre og bedre ettersom tiden går, smiler Fritz Rune Størdal.

Fortsatt aktiv

Selv om Størdal har vært borte fra scenen, har han langt ifra satt musikken til side. Snarere tvert imot.

– Jeg har komponert en del, og skrevet noen låter. Jeg har jobbet veldig mye med studioting, og studert litt innspillingsteknikk. Jeg har tatt en del kurs via internett hvordan man lager hip-hop beats, av alle ting. I tillegg har jeg malt og fotografert en del, sier Fritz Rune Størdal.

Han har latt seg inspirere av flere lokale musikere opp gjennom årene. Størdal nevner navn som Ørnulf «Gutte» Johannessen, Trond Egil Knudsen og Geggen Mauno.

– Jeg vil også takke Gunnar Bang Larsen for at jeg fikk lov å spille på Brassica selv om jeg ikke var 18 år, Fritz Rune Størdal.

Artikkeltags