Fant tarmbakterier i populært fiskevann

BAKTERIER: Det er påvist tarmbakteriet i Mellomvannet på Pærien i Hammerfest.

BAKTERIER: Det er påvist tarmbakteriet i Mellomvannet på Pærien i Hammerfest. Foto:

Det er påvist tarmbakterier i Mellomvannet i Hammerfest.

DEL

Resultater fra vannprøver tatt av overflatevann ved gammahuken 20. mai, påviser koliforme bakterier (tarmbakterier) i Mellomvannet

– Koliforme bakterier finnes i avføring hos pattedyr og naturlig i jord. I områder hvor det er rein og hunder, for eksempel, så kan dette forekomme. Det vil bestandig være lekkasjer fra de kommunale nettverkene når det er nedbør, så det er ikke noen bombe at det finnes. Det er for øvrig sannsynlig at man kan få det i seg hvor som helst, men det er ikke noe man skal gå rundt og tenke på. I drikkevann skal det ikke påvises, men dette er jo ikke et drikkevann. Vi ville bare si ifra siden Mellomvannet er såpass mye brukt, sier natur- og miljøfaglig rådgiver i Hammerfest kommune, Tor Harry Bjørn.

– Vær nøye med renhold

Årsaken til koliforme bakterier i vannet kan altså være lekkasjer fra gamle kloakkledninger, overvann via kloakkummer eller bekkefaret fra flyplassen, eller avføring fra dyr i nærområdet. Ved mye nedbør er det heller ikke uvanlig at avløpsnettet fra Prærien kan lekke ut i bekkefar i området.

Bakteriene dør når de ikke er i et varmblodig dyr, men de kan overleve noen uker i naturen. Bjørn sier at det muligens forsvinner utover sommeren.

– Men siden det er såpass nært ting, anbefaler vi å koke ordentlig opp eller ha med eget vann i denne perioden.

Han forteller at dette ikke er første gang at de har tatt avviksprøver i vannet.

På kommunens hjemmesider står følgende oppfordring:

Brukere av området må være klar over at vann fra Mellomvannet og tilløpsbekkene må kokes før det kan drikkes eller brukes til matlaging. Håndhygiene er da også viktig etter kontakt med vannet. Fisk fra vannet kan spises, men vær nøye med renhold og vask fisk før den stekes/kokes.

Artikkeltags