Har du hørt om ølyoga? I helga står ølet i fokus i Hammerfest

KLAR FOR FESTIVAL: Lars Aude Arnesen fra Jernteppet. Foto: Trond Ivar Lunga

KLAR FOR FESTIVAL: Lars Aude Arnesen fra Jernteppet. Foto: Trond Ivar Lunga

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det kan gjøre både ølen og yogaen bedre, mener ølfestival-sjef Lars Aude Arnesen.

DEL

Lars Aude Arnesen ved Jernteppet holder for tiden på med siste innspurt foran helgas Ølfestival i Hammerfest.

Yoga og øl

Lørdag kjører han i gang med ølyoga, en forholdsvis ny kombinasjon. Det er Yogateket som skal forestå det praktiske.

– Det handler om å gjøre yoga mens man drikker øl. Det blir en kombinasjon mellom det, sier Arnesen.

– Det kan gjøre både ølen og yogaen bedre. Man skjerper sansene, sier han.

– Er det ikke tidlig å begynne klokka 10.00 på lørdags morgen med øldrikkingen?

– Det er ikke alkoholen som er poenget her. Vi kjører ikke på med det sterkeste brygget, det blir alkoholsvakt øl, fastholder han.

Økt interesse

For øvrig satser festivalen på både kurs og konkurranse i hjemmebrygging, med 11 stykker påmeldt til konkurransen.

– Det blir stadig mer populært å brygge eget øl, og det er derfor noe vi har satset på i år, sier Arnesen.

Det er Bjørn Harald Færøvik holder kurset. Han er rutinert både med brygging og kurs.

– Jeg har holdt kurs i flere år, men har nå mest fokus på bryggingen, sier han.

Færøvik kan fortelle om stor interesse for hjemmebrygging.

– Det er fordi folk får det til. Det er veldig moro å ha noe egenprodusert som også smaker veldig godt. Hjemmelaget mat er bedre enn den man får på en middelmådig restaurant, slik er det med øl også. Når man brygger øl kan man få til ting som er veldig bra uten store investeringer. Komfyr og kjele har de fleste, og da er man godt i gang. Det er også noe sosialt med det. Alle finner noe i ølbrygging, enten det er ingeniørdelen eller det sosiale. Det er fint å drikke det sammen med noen også, mener øleksperten.

Han sier at noen tenker kanskje økonomi. At det er billigere enn å kjøpe på butikken.

– Blir man bitt av basillen er det mye man kan ha i ølbrygging som er ganske stilig. Om man regner arbeidstimer mot ølet man kjøper i butikken så kommer man dårlig ut, mener han.

Færøvik kan fortelle at noen bruker skikkelig Reodor Felgen-utstyr, men en vanlig pinnekjøttkjele kan være nok.

– Det å ha kontroll på bryggeprosessen er det viktigste og særlig å ha kontroll på gjæringsprosessen. Tålmodigheten er det kjedeligste, man må vente nesten en måned, forklarer han.

Å beregne alkoholinnholdet er nesten som å lage saft, sier han.

– Gjæra spiser opp det den får. Det er lett å styre. Om man i gamle dager hørte at man ikke måtte gå ned i kjelleren til bestefar, var det fordi bestefar hadde ikke kontroll på utgjæringen, ler han.

Får bryggeribesøk

Festivalen har også fått med seg en rekke bryggerier. Fra bryggeriet Austman i Trondheim kjører 3600 kilometer for å dra på ølfestivalen for tredje år på rad.

– Vi ble helt overveldet når vi ankom byen for første gang, kan Vinko Sindelar, amerikaner og en av gründerne bak bryggeriet fortelle.

Turen nordover går gjennom Norge.

– Vi kombinerer turen med å besøke våre kunder på vei nordover, og besøker andre kunder på tur sørover. Så turen blir en kombinasjon av fantastisk natur, samt mange hyggelige besøk hos våre kunder, sier han.

Han forteller videre at de ønsker å markedsføre bryggerikunsten, smakskombinasjonene og de ulike sortene.

Artikkeltags