Godt utstyr til videregående skole gir håp om flere søkere til industri og prosess

AVANSERT UTSTYR: Simon Mienna og Oliver Ellingsen er glad for avansert utstyr i undervisningen på skolen.

AVANSERT UTSTYR: Simon Mienna og Oliver Ellingsen er glad for avansert utstyr i undervisningen på skolen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå kan elevene ved Hammerfest videregående få opplæring på en datastyrt dreiebenk til henimot en million kroner.

DEL

– Det er uhyre viktig at elevene får opplæring på utstyr som i dag brukes ute i industrien, sier faglærer Ken André Olsen ved TIP-linjen (Teknisk Industriell Produksjon) ved Hammerfest videregående. – Datastyrt produksjon av stål er i stigende grad hverdagen i mekaniske virksomheter. Dessverre klarer ikke skolenes utstyrsbudsjetter i tilstrekkelig grad å følge med i utviklingen, slår Olsen fast.

Oss-nor hjalp til

Når Hammerfest videregående nå kan tilby elevene opplæring skyldes det at oljeserviceselskapet Oss-nor som har satt inn en datastyrt dreiebenk i fullformat. Maskinen, som har en verdi på henimot en million kroner, kan skolen benytte i tre år. Selskapet har vært etablert i Hammerfest siden 2004 og har hatt lærlinger fra Hammerfest videregående løpende siden. I Oss-nor har lærlingene fått praksis både i Hammerfest/Barentshavet og ved selskapets hovedanlegg i Kristiansund/Norskehavet.

– Være eller ikke være

Styreleder Arnt A. Wærness i Oss-nor har vært personlig opptatt av opplæring og lærlinger siden bedriften etablerte seg i Hammerfest.

– Utdanning av ungdom fra Hammerfest har vært og er et være eller ikke være for oss og for Hammerfest. Det gir ikke bare vår bedrift en fordel, men det er også avgjørende at ungdom fra Hammerfest og omkringliggende steder kvalifiserer seg, tar fagbrev og arbeider i næringen, sier Wærness.

Oss-nor har sikret fagbrev for en lang rekke lærlinger ut fra skolen i Hammerfest over hele denne perioden.

– Noen arbeider hos oss, noen går over i andre selskaper og noen tar videre utdanning. Noen kommer også tilbake til oss i Hammerfest etter å ha bygget ytterligere på sin kompetanse, sier Wærness.

Håper på bedre søkning

Ved skolen er håpet at moderne utstyr av denne typen også skal være attraktivt for elevene. – Vi har jevnlig besøk av elever i ungdomsskolen som vi gir en omvisning på skolen og det utstyr vi disponerer i opplæringen, forteller rektor Daniel Randolph til ifinnmark.no. Han legger ikke skjul på at det var en bratt nedtur i søkningen til de spesielt industri- og oljerettede linjene for inneværende skoleår. Mest på grunn av fallet i oljeprisene.

Noe bedring

For kommende skoleår er søkningen noe bedre, men langt fra det søkertallet man hadde med lange ventelister tidligere år. – Vi regner med en klasse TIP. som er grunnopplæringen, og en halv klasse hver på Industriell Produksjon og Kjemi og prosess. Begge disse linjene kvalifiserer til mekanisk industri og olje- og gass. Akkurat nå er ikke industrifagene de mest populære. Kjøretøyer og maritim er mer i skuddet, opplyser han.

Har videre løp

Randolph legger til at skolen her er godt riggen med moderne utstyr. Datastyrt dreiebenk er en ting, for kjemi- og prosess har Statoil og Eni Norge sponset et mini prosessanlegg. – I tillegg har vi god tilgang til Melkøya, samt til lærlingplasser for å sikre studentene et videre løp, sier rektor Daniel Randolph.

Glad for utstyr, men

Elevene Oliver Ellingsen og Simon Mienna, begge Hammerfest, fra TIP-linjen er glad for opplæring på nytt og avansert utstyr, men medgir begge at det er bilmekanikk som er det mest interessante for videre løp. – En gammel drøm som skal realiseres, sier de to.

Artikkeltags