Alf raser mot pliktkommisjonen: – Det gjør meg forbanna!

ORDFØRER: Alf E. Jakobsen

ORDFØRER: Alf E. Jakobsen

Artikkelen er over 3 år gammel

– Håper Stortinget stanser galskapen.

DEL

Les iFinnmark+ ut året for kun 100,-:

Bestill her med Finnmark Dagblad som eAvis

Bestill her med Finnmarken som eAvis

Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å fjerne leveringspliktsystemet for torsketrålerne.

– For det første må jeg si at jeg er skuffet over det som kommer. Man opphever alle forpliktelser, sier Hammerfest-ordføreren.

– Det som gjør meg mest forbannet, er at det står at man skal kjøpe seg ut med at 15-25 prosent av verdien av kvota skal avkortes fra trålerne. Så bruker de faen døtte meg som begrunnelse at Ludgvisen gjorde leveringsplikt til en tilbudsplikt som egentlig ikke noe verdt, fastholder Alf E.

– Kvotebaronene tjener

Han mener det er kun kvotebaronene som tjener på dette.

– De skal egentlig slippe unna med det meste av verdiene, de kan fiske hvor de vil, fryse og levere der de vil. I praksis betyr det at det kun blir frysetrålere igjen, sier Jakobsen.

– Det burde vært slik at når man ikke forholder seg til forpliktelser, går fisken tilbake til kystflåten, så fikk de fiske med leveringsplikt der de hadde aktivitetsplikt til, er hans budskap.

Systemet med tilbudsplikt, blir bare tøv, mener Jakobsen.

– De er eiere på sjø og land. Så har de svære overskudd i trålerselskapene og har funnet ut at de ikke vil levere. De tilbyr så fisken til seg selv. Ansatte på land vil ikke komme i konflikt med hovedeierne. Plikten til å tilby er bare tull når det er samme eier. De styrer hele butikken, får de bedre priser i Kina sender de det dit, sier Jakobsen.

Håper «galskapen» stanses

Han håper nå at Stortinget «stanser galskapen».

– Jeg håper vettet er i behold på Stortinget. Enten skulle de blitt fratatt kvotene eller så får de finne seg i å levere der har forpliktelser. De andre som har betalt i dyre dommer for båt mener nok egentlig at dette er urettferdig, men tør ikke si det. Jeg håper inderlig at til Stortinget prøver å rette opp galskapen, sier han.

– Er du overrasket over konklusjonen?

– Nei, vi så tendensen allerede under Aspaker, hun sa rett ut i et brev at hun så de nedskalerte, men så lenge noe aktivitet var igjen, synes hun det var greit. Nå har Frp fulgt opp. Kommisjonen virker ensidig sammensatt, det skulle vært noen med fra fiskerorganisasjonene og noen fra industrien på land, sier ordføreren.

Han viser til at samstemte ordførere nylig krevde at leveringsplikten skulle opprettholdet.

– Det var et syn skulle frem. De har gitt blaffen i kystbefolkningen. Jeg er meget skuffet over dette, særlig når sentrale Frp-folk både i Finnmark og Nordland vært klar på at de ønsker å beholde pliktsystemet. Jeg vet også at på Frp sitt landsmøte var det flertall for å beholde pliktsystemet. Det har de gitt blaffen i, sier han.

Artikkeltags