Gå til sidens hovedinnhold

Erna om Kystopprøret: - Det var uansett for mange steder å levere

Artikkelen er over 5 år gammel

Statsminister Erna Solberg forsvarte nedbyggingen av fiskeindustrien i Hammerfest, da hun gjestet byen fredag. - Det var uansett for mange steder å levere, sa hun.

Etter at Solberg hadde møtt representanter fra næringslivet i kantina til Hammerfest Industriservice på Fuglenes, fikk lokal media tid til spørsmål, før hun skulle haste videre til hageparty på Prærien.

– Hva mener du om at Kjell Inge Røkke valgte å levere fisk til Kina i stedet for til fiskeindustrianlegg i Finnmark?

– Man kan ikke bare tenke "stopp verden jeg vil av". Bærekraftig industri handler til enhver tid om lønnsomhet.

– Hva mener du om at Røkke siden bygde ned fiskeindustrianlegget i Hammerfest og solgte fisken ut av fylket?

Det var uansett for mange steder å levere. Man må se på at det ikke var lønnsomhet nok i den landbaserte industrien og at man derfor heller må samordne kvotene for Nord-Norge.

– Hva med tap av arbeidsplasser?

– Fiskeindustrien var preget av arbeidsinnvandring, hvor arbeiderne kom inn og jobbet, og så dro ut igjen. Denne sysselsettingen hadde uansett ingen betydning for lokalsamfunnet. Men så har jo Hammerfest fått så mye annet, som olje og gass, som har skapt vekst.

I etterkant av publisert artikkel har ifinnmark blitt kontaktet av statsministeren som vil ha med på trykk at hun i intervjuet også sa at hun ikke ville gå inn i den forrige regjeringens arbeid med Kjell Inge Røkkes leveringsforpliktelser.

- Jeg svarte at jeg ikke synes det er riktig å skulle gjøre en vurdering av arbeidet til den forrige regjeringen. Det var de som gjorde kontrakten med Røkke, ikke vi. Når det gjelder antallet steder å levere, var det ment på generell basis, sier Erna Solberg.

Kommentarer til denne saken