Gå til sidens hovedinnhold

Hammerfest Næringsforening om valget av Harstad som Castberg-base: – En reversering

Artikkelen er over 4 år gammel

Mener driftsorganisasjonen for Johan Castberg-feltet bør ligge lenger nord.

– Statoil sitt valg viser at denne delen av virksomheten ikke kommer helt nord og ikke dit aktiviteten faktisk er, skriver Hammerfest Næringsforening i en pressemelding mandag.

Bakgrunnen er at Johan Castberg-operatør, Statoil, i juni sendte ut en konsekvensutredning hvor det blant annet står at de ønsker å etablere driftsorganisasjonen i Harstad, mens Hammerfest får forsynings- og helikopterbase.

LES OGSÅ: Her etablerer Statoil driftsorganisasjon og helikopterbase

– Dette er en delvis reversering av arbeidet og innsatsen som har vært lagt ned de siste tiårene for å flytte teknologibedrifter nordover, står det i pressemeldingen, der de blant annet legger til:

– Det er ikke for sent å snu.

– Sterkt beklagelig

Hammerfest Næringsforening, med direktør Odd Charles Karlsen i spissen, mener de ser et bakteppe der leverandører og kontraktører flytter lederstillinger sørover igjen.

– At Statoil nå bidrar til å legitimere denne trenden, både blant sine ledende leverandører, men også som bjellesauen blant operatøren, er sterkt beklagelig, står det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Nytt oljefunn ved Johan Castberg

Nå håper de politikere og andre som kan påvirke disse trendene legger føringer hvor man faktisk kan etablere støttefunksjonene til aktivitetene i Barentshavet.

– Skal Statoil lykkes med å gjøre Barentshavet sitt er det etter vår mening presserende at også de tunge teknologimiljøene får hjelp til å lykkes og å blomstre. Hvis Statoil ikke selv er tett på de lokale leverandørene, men setter bort også denne delen av driften kan ikke vi se annet enn at man velger bort å understøtte miljøer som vil satse helt nord. En delt løsning mellom Hammerfest og Harstad der Hammerfest får logistikk- og innkjøpsfunksjoner ville vist at man hadde perspektiver om å understøtte alle delene av leverandørindustrien, skriver Hammerfest Næringsforening.

Flere ønsker driftsorganisasjonen til Finnmark

Flere ha tidligere uttrykt sin misnøye med plasseringen av driftsorganisasjonen i Harstad, blant annet Finnmark Ap og fylkesordfører Runar Sjåstad. Ringvirkninger har vært et nøkkelord i argumentasjonen for å få disse funksjonene lagt til Hammerfest og Finnmark.

I Harstad er allerede driftsorganisasjonene for to felt plassert, Norne og Aasta Hansteen. Også deler av driften for Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest er lagt til Harstad.

LES OGSÅ KRONIKKEN: «Når tillit brister»

 

Kommentarer til denne saken