Kai Lund fra Vadsø besøkte flyplassen på Hammerfest lufthavn onsdag kveld. Han skulle kjøpe en brus fra brusautomaten og forsøkte å betale med sitt Visa-kort. Det gikk ikke, og han kjente at det begynte å vibrere i lommen mens han holdt på.

Så han prøvde å betale med kortet en gang til uten at han fikk noen brusflaske ut av maskinen, og det begynte å vibrere i mobiltelefonen da også. Likeså på tredje forsøk.

– Jeg tenkte da at vibreringen kunne ha sammenheng med brusautomaten. Da jeg kikket på mobilskjermen lo jeg høylytt da jeg så hva som sto i meldinga fra banken.

– Jeg fikk beskjed om at mitt Visa-kort var forsøkt bruk i Namibia og på grunn av regionsperre var ikke kortet mitt anvendelig i Namibia, sier Lund.

Brusautomat med adresse i Afrika?

Han betegner det som en spesiell opplevelse, og mener det hele er relativt eksotisk.

– Det sto at jeg kunne endre regionsperre i mobil- eller nettbank, sier Lund, som er bosatt i Vadsø.

Fredag oppsøkte han sin bank, Sparebank1 Nord-Norge. Han sier han fikk opplyst fra banken at selv om automaten sto fysisk i Hammerfest og var registrert til et selskap i Oslo, så lå den inne med adresse i Namibia i Afrika.

– Kanskje er den brukt der tidligere, hva vet jeg, spør han.

Trond Langedahl, lufthavnsjef i Hammerfest sier han aldri har hørt om dette før, og sier det aldri har vært noe problem tidligere. Han stiller seg uforstående til at dette skal være mulig.

Eier av automaten: – Tror ikke på det

Det gjør også Guleng Kaffesystemer AS i Hammerfest som har denne brusautomaten. Daglig leder Tor Arild Guleng forteller at selskapet har 15 til 20 brusautomater plassert rundt omkring og de har hatt slike brusautomater med betalingsterminal siden år 2009. Hans partner i Tromsø har 20-år jubileum i år. Før dette ene tilfellet med Kai, har de aldri hørt om at brusautomater har hatt adresse et annet sted i verden, forteller ham.

– Det er som å bli truffet av lynet, hvis det skal ha sammenheng med betalingsautomatene, sier Guleng.

Han sier at dette høres for spesielt ut til å være riktig. Han tror derfor ikke på at SMS-en Kai fikk fra banken kan ha sammenheng med betalingsterminalen. Men iFinnmark har vært i kontakt med en annen kunde som forteller at også ham fikk SMS fra banken om at kortet hans var blitt forsøkt brukt i Namibia. Det samme skjedde med Tone-Lise Hansen fra Nordvågen i Nordkapp kommune. Og avdelingsleder i Select Service Partner (SSP), Knut Harald Hansen, som har automatene i kiosken på flyplassen i Hammerfest, kjenner til saken.

Dermed har «lynet» slått ned minst tre ganger på samme sted.

(Saken fortsetter under bildet.)

Men flere bekrefter feilen

– Jeg fikk en forespørsel fra en kunde om det kan være svindelforsøk. Jeg har sjekket dette opp med banken. Det er en logisk forklaring: Automaten er registret der nede, og de som har utenlandssperre på Via-kortet sitt får den advarselen, sier Knut Harald Hansen.

Og legger til:

– Jeg er overrasket over at kunder ennå får den beskjeden, men jeg har fått bekreftet at det ikke er forsøk på svindel.

Guleng Kaffesystemer AS viser til at det er Nayax Norge som leverer betalingstjenestene.

Hva som faktisk er feilen er uvisst

På direkte spørsmål om det er betalingssystemet som er årsaken til dette og hvordan det er mulig, oppgir Nayax Norge at de kun har teknisk support på selve betalingsterminalene. I fjor hadde de 4,5 millioner transaksjoner løpet av året og 4,4 millioner transaksjoner hittil i år: Det skjer svært sjeldent at noe går galt.

Selskapet har forsøkt å spore transaksjonen til kunden med de fire siste sifrene på visakortet hans og tidspunktet for når tid kortet ble brukt. Det ga 26 treff, og ingen av dem i Hammerfest. Men de trenger mer informasjon, for eksempel serienummeret til korterminalen, for å finne ut av dette. Den informasjonen har ikke iFinnmark klart å oppspore i helgen.

Nayax Norge avviser på det sterkeste at betalingsterminalen deres i brusautomaten kan ha tilknytning til Afrika. De har rett og slett ingen transaksjoner som går via Namibia. De viser i stedet til at feilen likegodt kan ha oppstått hos Eurocard, Visa eller Borgund Bank.

Så hvor feilen egentlig ligger er altså et mysterium.

Like fullt fikk altså Kai Lund ikke kjøpt brus med sitt Visa-kort på grunn av regionsperren og advarsel om Namibia. Men slukket tørsten fikk han likevel, for han fikk betalt for brusen med sitt MasterCard uten at det begynte å vibrere i lommen.