Gå til sidens hovedinnhold

Fant overgrepsbilder av spedbarn hos 26-åring: – Tipper jeg har drevet med det i mellom 10 til 15 år

Artikkelen er over 5 år gammel

Aktor Hanne Bernhardsen ba om ett års ubetinget fengsel for Hammerfest-mannen i retten torsdag.

– Det har vært et problem for meg i mange år, at jeg har oppsøkt barnepornografi. Ganske mange år, egentlig, sa mannen i retten torsdag.

Torsdag gikk saken mot den 26 år gamle mannen i Hammerfest tingrett. Han har fra første stund erkjent alle forholdene i siktelsen, og saken gikk derfor som en tilståelsessak.

Mannen har erkjent å ha vært i besittelse av 1.300 bilder og 450 filmer som viser seksuelle overgrep mot barn. Noen av filmene har han laget selv, ved at han filmet barn via en chattetjeneste – dette skjedde på en adresse i Hammerfest.

26-åringen har også tilstått at han fikk barn til å vise ham bryst og kjønnsorgan via chattetjenestene Omegle og KIK. I tillegg sendte han dem nakenbilder av seg selv.

– Har oppsøkt overgrepsmateriale i 15 år

26-åringen forklarte i retten at han begynte å oppsøke bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn i ganske ung alder.

– Tipper jeg har drevet med det i mellom 10 til 15 år, sa mannen.

Mannen forklarte at innholdet i overgrepsmaterialet varierte fra unge barn som ble tvunget til å gjøre noe de ikke ville til filmer der barn er alene – og har blitt lurt til å vise seg frem. Med unge barn, mente den siktede at det var snakk om barn i 3-4-årsalderen.

Aktor, politiadvokat Hanne Bernhardsen, konfronterte ham med at bilder av spedbarn er funnet i materialet hans. Da svarte 26-åringen følgende:

– Jeg visste ikke at det var så mange bilder og filmer. Det blir slik at man laster ned veldig mye, og at kun en brøkdel av det er interessant. Resten blir liggende, sa mannen.

– Hva var interessant for deg? spurte Bernhardsen.

– Hovedsakelig opptak der barn var alene uten voksne, og der det ikke var tvang inne i bildet.

Videre forklarte han at hans preferanse var barn som er 8-9 år og 14-15 år. Han påpekte også at spedbarn ikke var hans interessefelt, og at han ikke har visst om alt han hadde lastet ned.

Utga seg for å være ung jente

26-åringen forklarte også at han på chattetjenestene har utgitt seg for å være en ung jente.

– Deretter spilte jeg av filmer jeg har laget, i stedet for å vise meg selv på webcam. Slik at motparten skulle tro at de pratet med noen andre.

26-åringen forklarte at han oppbevarte overgrepsmaterialet på en bærbar PC og en ekstern harddisk. Noe av det var kryptert. Han forklarte også at han ved flere tilfeller har slettet alt han hadde.

– Det gjorde jeg fordi jeg hadde et ønske om å egentlig ikke ha slikt. Jeg vet jo at det er galt og ulovlig. Og ødeleggende for veldig mange barn ute i verden. Det er derfor jeg har pøvd å slette. Jeg ønsket å kontrollere det – jeg ville ikke ha noe med dette å gjøre.

– Får behandling

Mannens forsvarer, advokat Benny Solheim, mener at aktor Hanne Bernhardsen påstand om straff er for høy.

– Hun har gått altfor høyt i sitt straffeforslag. Man må legge vekt på at mannen har lagt kortene på bordet fra dag én, og erkjent alt.

Videre påpeker Solheim at 26-åringen også erkjenner at han over tid har hatt et problem med at han finner barn seksuelt tiltrekkende.

– Dette er noe han lenge har ønsket å bli kvitt, og å få hjelp til.

Etter at saken ble avdekket, har 26-åringen tatt initiativ til å få hjelp av en behandlingsinstitusjon, ifølge Solheim.

– Han er nå i et behandlingsopplegg.

Dommen blir etter planen klar torsdag ettermiddag. iFinnmark følger saken.

Kommentarer til denne saken