Her er de verdensledende på parasitten reinbrems hos barn

- Finnmark er ledende på kunnskap om reinbrems hos barn, sier barnelegene Andreas Skogen, Jørgen Landehag og professor Kjetil Åsbakk

- Finnmark er ledende på kunnskap om reinbrems hos barn, sier barnelegene Andreas Skogen, Jørgen Landehag og professor Kjetil Åsbakk Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Barneavdelingen ved Hammerfest sykehus er verdensledende og sitter på det største kjente materialet om parasitten reinbrems hos barn. Det kom fram da 90 barneleger fra hele landet var samlet i Hammerfest sist uke.

DEL

Fra onsdag til og med fredag har 90 barneleger fra hele landet vært samlet til Norsk barnelegeforenings vårmøte 2016. Sist gang vårmøtet ble arrangert i Hammerfest, var for 18 år siden.

I salen fredag satt også mannen som i sin tid etablerte barneavdelingen i Hammerfest, barnelege Kjell Berg (81) som de første 12 årene som barnelege i Hammerfest, jobbet helt alene på avdelingen. Berg er fortsatt aktiv i yrket og jobber i dag som bedriftslege. Sist onsdag og torsdag var han på oppdrag i Havøysund, men 81-åringen nådde festmiddagen torsdag kveld samt en rekke foredrag på Arktisk Kultursenter fredag.

LES OGSÅ: Mange vet ikke at de har dette

– Selv etter så mange år i dette yrket, er det fortsatt ting å lære. Innlegget om gorm hos barn her i Finnmark, var uhyre interessant. Jeg husker godt allerede fra da jeg var liten at det var snakk om parasitten gorm, eller reinbrems, som plagde rein. Det vi ikke visste da, var at parasitten også kan plage mennesker og da særlig barn.

Fem tilfeller årlig

I Norge er det hovedsakelig Vest-Finnmark som årlig registrerer tilfeller av reinbrems hos barn.

– Vi får vanligvis inn rundt fem tilfeller årlig. Av disse er 85 prosent barn og nesten utelukkende alle fra Vest-Finnmark. I alt snakker vi om et materiale på rundt 40 tilfeller, sier Jørgen Landehag som jobber både som barnelege ved sykehuset i Hammerfest og ved sykehuset i Blekinge i Sør-Sverige.

Han har i flere år forsket på fenomenet sammen med barnelege Andreas Skogen og professor Kjetil Åsbakk.

LES OGSÅ: Reinparasitt angriper barn

Hva som gjør at det nesten kun er barn som blir smittet av gorm tror Landberg kan komme av barna er lave og gjerne leker i busk og kratt nært bakken hvor parasitten befinner seg.

– Vi har heldigvis så langt ikke hatt noen komplikasjoner av reinbrems. Pasienten kommer gjerne til oss fordi han eller hun har en kul eller hevelse i ansiktet. Når vi undersøker nærmere, gjerne med blodprøver, finner vi reinbrems, som vi så fjerner.

Kan bli blind

Selv om det så langt har gått bra, kan pasienten i verste fall bli blind.

– Reinbremsen stammer fra fluer som legger egg i pelsen på rein. Fluene kan også sette seg i hår hos mennesker, hvor de legger egg. Disse eggene klekkes veldig fort og larvene graver seg inn under huden for å få næring. I verste fall kan larven finne veien til øyet, hvor det er svært næringsrikt. Dette kan føre til blindhet. Derfor er det viktig å være obs, og å søke lege straks man har mistanke om smitte, sier Landberg.

Foredraget om reinparasitt var et av mange foredrag under det tre dager lange vårmøtet. Et møte som inneholdt temaer fra akuttmedisin og gjenoppliving av nyfødte, til alkoholisme hos foreldre og motiverende intervjuer av overvektige barn.

– Vi har hatt stor bredde i tema. Hele konferansen har vært en fantastisk opplevelse. Både innholdsmessig men ikke minst at den var lagt hit til Hammerfest. Dette var noe svært mange hadde gledet seg til, og besøket svarte så absolutt til forventningene, sier leder for Norsk Barnelegeforening Ingebjørg Fagerli.

Foruten Arktisk Kultursenter har de 90 barnelegene nådd å besøke Myrnes gård på Seiland samt Turistua på Salen.

Artikkeltags