Gå til sidens hovedinnhold

– Solveig brakte dansen til Hammerfest

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag kveld startet jubileumshelga for Stellaris DansTeater og Solveig Leinan-Hermo. – Jeg ønsker å gi Hammerfest en fest, sier jubilanten.

I år feirer Stellaris DansTeater 35 år, og teatersjef Solveig Leinan-Hermo 40 år som danskunstner. Jubileumshelga ble åpnet med forestillingene «Det Fastlandet Flyt» og «I hengende snøre».

– Det føles rart at dagen plutselig er her. Det er viktig at vi har en stor feiring i Hammerfest, det er her jeg har vokst opp, sier Leinan-Hermo.

– Mye å takke henne for

Jubilanten er kledd i helhvitt for anledningen. Før danseforestillingene vises en utstilling fra livet med Stellaris. Minner fra mange år på scenen. Det myldrer av folk. Klemmer spares ikke på.

– Det beste med alle disse årene er alle disse årene. Jeg har fått lov til å oppleve så mye, og det har farget meg. Jeg har fått opplevd mange forskjellige kulturer.

Ordfører Alf E. Jakobsen sparer ikke på rosen til Leinan-Hermo.

– Det var hun som brakte dansen til Hammerfest. Hun har betydd alt for dansen, og hun har vært med på å gjøre Hammerfest kjent både innenlands og internasjonalt, sier Jakobsen.

Han mener det står stor respekt av hvordan hun har stått på.

– Hun tok sjansen på å utvikle noe her. Vi har mye å takke henne for, sier ordføreren.

- Stor respekt

Jakobsen skjønner ikke hvor hun henter energien fra.

– At hun har orket å holde på sånn i 40 år er imponerende. Jeg fatter ikke hvor hun har hentet energien fra - hun har energi til tusen, sier han.

Flere veterandansere som tidligere har danset for Leinan-Hermo tok turen til Hammerfest kun for å hedre henne. En av dem er Gina Hjort-Larsen.

– Vi er her for å feire Solveig og det hun har fått til gjennom disse 40 årene. Det står stor respekt av hva hun har fått til, og det hun fortsatt får til, sier Hjort-Larsen.

Veterandanseren peker på at Leinan-Hermo har fått mange profesjonelle dansere til Hammerfest.

– All ære til Solveig. Hun har gjort en fantastisk jobb.

Stellaris DansTeater har som mål å produsere ny norsk scenisk dans, bidra til utvikling av dans som kunstform og ha nasjonal og internasjonal orientering gjennom turnévirksomhet og nettverksbygging med nordområdene som prioritert område. Virksomheten er i dag den eldste innen dans i Norge.

Kommentarer til denne saken