Kommunens politikere bør etter mitt syn virkelig spørre seg om det er riktig at kommunen skal redusere og i verste fall ødelegge for en bedrift

KONKURRENT: Fred Nibe, som driver camping med Arve Solum, i NAF mener kommunen er en direkte konkurrent til campingen ved Storvannet gjennom sine parkeringsplasser for bobiler i sentrum. Arkivfoto: Trond Ivar Lunga

KONKURRENT: Fred Nibe, som driver camping med Arve Solum, i NAF mener kommunen er en direkte konkurrent til campingen ved Storvannet gjennom sine parkeringsplasser for bobiler i sentrum. Arkivfoto: Trond Ivar Lunga

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bobiler og campingplass til besvær?

DEL

MeningerLørdag morgen 21. juni sto det parkert 19 bobiler på kommunens bobilplass i sentrum. Søndag 22. kl. 08.15 sto det 18 biler der. På Storvannet NAF camping var det samtidig 11 og 12 bobiler som hadde stått der natten over. Flere ganger denne sommeren har vi opplevd at det kommer feriegjester syklende, kommer innom når de ser campingplassen. De kan fortelle oss at det eneste «camping-skiltet» som står ved innkjøringen til Hammerfest, peker ned mot campingbil-plassen på kaia. Og de visste ikke at det var noe annen campingplass.

I årevis har Storvannet NAF camping jobbet med kommunen og vegvesenet for å få satt opp skilt som viser at byen har en campingplass, og som peker vei. Etter 3 års iherdig kamp kom det først denne sesongen opp skilt i Skolebakken som viser vei til campingen. Ved kirka/kirkegården sto det tidligere skilt som pekte til campingen. Dette ble en eller annen gang fjernet uten varsel.  Istedet har det kommet opp et skilt ved kirka som viser at det er «camping» på kaia.

Etter å ha nektet skilt til campingplassen oppe ved kirka/kirkegården i flere år, angivelig for at kommunen allerede har for mange skilt der, har nå vegvesenet kommet fram til at retningsskilt for Storvannet NAF camping kan tillates. Det ble klart før turistsesongen startet. Men skiltet det mangler fortsatt og vil nok gjøre det resten av sesongen også. Kanskje også neste sesong.

For å anskueliggjøre ting litt: 19 campingbiler på kommunens bobilplass gir parkeringsetaten i Hammerfest en ekstra omsetning på 5.320 kroner den angivelige dagen. Hvis alle parkerte bobil-eiere har betalt.  I forhold til camping/bobil nattstopp ellers ville mer enn 3/4 av disse campingbilene benyttet en nærliggende campingplass. Hvis de visste at campingplassen fantes. Med andre ord et daglig omsetningstap for campingen på ca. 4.000  hver dag i høysesongen. Så kan hvem som helst regne seg frem til hva det ville betydd av merinntekt i sesongen.

Kommunens politikere bør etter mitt syn virkelig spørre seg om det er riktig at kommunen skal redusere og i verste fall ødelegge for en bedrift, med selv å drive «camping-virksomhet» i direkte konkurranse med en campingplass. For bobil-parkeringen er døgnåpen, dusj og toalett er tilgjengelig på havnevakta. Da snakker vi faktisk om camping-drift. Med regler for drift og sikkerhet. Vi skal anvise biler plass og påse at de er parkert riktig i henhold til sikkerhetskrav (rømmingsmulighet  i tilfelle brann).

I tillegg jobber kommunens administrasjon (også MU?) iherdig for at Storvannet NAF camping skal bort fra Storvannet. Fordi kommunen har andre planer for området knyttet til bypakke og vegvesen-midler som blir tilgjengelig. Frem til nå har kommunen gitt campingen festerett for ett år av gangen. Ved siste behandling i MU fikk de feste i 5 år. Hvem kan og vil utvikle en campingplass under slike rammer? Da handler det om at politikere (for det er vel de som bestemmer i kommunen??) og campingplass-eier setter seg ned ved samme bord og diskutere hvordan kommune og campingplass-eier i fellesskap kan opparbeide og utnytte området.  Campingplassen har fasiliteter som er svært viktig for et friområde. Og friområde er flott tilskudd til campingen.

For byen trenger en campingplass i nær beliggenhet til sentrum. Det betyr mye for virksomheter i byen. Og det betyr mye for turistene som vil besøke Hammerfest. Glem forslaget om campingplass på Salen. Det blåser bort før kontrakten er signert. Glem campingplass på Strømsnes og glem campingplass på Kirkegårdsbukta. Det finnes ingen interessenter som er villige til å legge sine penger ned i slike prosjekter med stor avstand til sentrum og de grunnlagsinvesteringer som må gjøres.

Her har dere politikere virkelig en jobb å gjøre frem mot høstens valg. Foreløpig er det kun Høyre som klart og tydelig har tonet flagg – til campingplassens og turistenes fordel.

Da har jeg ikke nevnt hvordan sikkerhet og parkeringsregime blir ivaretatt på bobil-plassen i sentrum. For en som driver campingplass, ville det aldri blitt godtatt. Men ingen varsellamper blinker hos parkeringsetat, kommunale byråkrat-hoder eller hos de kommunale politiker-hoder.

(Til orientering – undertegnede er en av to som de siste årene har driftet campingplassen på Storvannet.)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags