Nå nærmer Norsk Stål seg Hammerfest for storetablering

STORETABLERING: Stålgrossist ønsker å etablere seg i Finnmark og finner Hammerfest interessant.

STORETABLERING: Stålgrossist ønsker å etablere seg i Finnmark og finner Hammerfest interessant. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Stålgrossisten som vil etablere seg i Finnmark har tatt tenketid frem til begynnelsen av mai. Hammerfest og Kvalsund har kommet på banen med henvendelser som beskrives som interessante, mens Alta kommune ikke vil tilby havnetomt.

DEL

Fredag 7. april skrev vi at Norsk Stål as vil etablere en mellomstasjon for bearbeiding og lagring av stål i Alta. Et slikt lager vil ta imot båtlaster på 700–800 tonn, men kommunen mener virksomheten ikke er sjørettet nok til å la bedriften kjøpe tomt i Bukta, som er regulert for næringsutvikling relatert til havn.

Nå har Altas naboer i nord tatt affære, og informert Norsk Stål om hvilke muligheter som finnes i Hammerfest og Kvalsund. Kommunene skal slås sammen i løpet av 2019.

Vil jobbe for etablering

– Norsk Stål er en aktør jeg skulle anse at alle kommuner vil ønske å ha, sier næringssjef Truls Olufsen-Mehus i Kvalsund kommune. Han forteller at kommunen har hatt et møte med Hammerfest havn som resulterte i kontakt med Norsk Stål.

– Vi ble enige om at hvis det er mulig å få nye, store aktører hit, må vi jobbe for å få det til, utdyper han.

Administrerende direktør i Norsk Stål, Tom H. Larsen, bekrefter at de har mottatt «prospekter» på mulige tomter i Hammerfest og Kvalsund, og at de skal bruke tiden frem til 6.–7. mai på å vurdere om de skal gå videre med planer om etablering der. – Ja, nå ser vi på alternativer til Alta. Det er noen interessante områder rundt Hammerfest som vi må se på. Vi skal vurdere det opp mot etablering i Alta og alternativene vi har der, forteller Larssen.

– Ingen gode alternativer

Norsk Stål ville som kjent kjøpe tomt på Bukta industriområde, noe kommunen ikke gikk med på. Larssen har fått antydet andre mulige områder i Alta, og har fått et konkret forslag om en tomt på Aronneskjosen.

– Det er ikke noe godt alternativ. Vi har også fått signaler om at det kan finnes brukte lokaler til salgs, men det er heller neppe et alternativ. Det gir for dårlig logistikk og vareflyt når det ikke er utformet slik vi ønsker. Vi skal være veldig heldige om vi finner et godt egnet brukt lokale, sier Norsk Stål-sjefen.

Oddvar Konst, kommunalleder for samfunnsutvikling i Alta kommune, har dette å si om saken:

– Vi er i dialog. Norsk Stål er på jakt etter en tomt, og vi prøver å hjelpe dem med det.

– Ønsker næringsutvikling

I Hammerfest og Kvalsund er det mange alternativer Norsk Stål vil vurdere. Blant disse er flere områder ved Hammerfest havn, i tillegg til Kvalsund havn og det planlagte industri- og kaiområdet «Hub 70» som er under utvikling.

– Vi ønsker næringsutvikling i Kvalsund, og vi må fortelle at vi finnes og hva vi har å tilby av sjønære arealer, sier Olufsen-Mehus.

Artikkeltags