Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det bryllup mellom Hammerfest og Kvalsund

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter mandagens folkeavstemninger mener ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest at man har fått mandat til å gå videre med sammenslåing av Hammerfest og Kvalsund kommuner.

– Et solid nei fra Måsøy, mens det er flertall både i Hammerfest og Kvalsund for sammenslåing. Så etter min mening betyr det at folk ønsker at man skal slå sammen Hammerfest og Kvalsund, mens Måsøy vil stå alene, og det bør vi ta til etterretning, sier Jakobsen til iFinnmark.

Nå må dette følges opp med kommunestyrevedtak om sammenslåing i begge kommuner. Og så går det prosesser. En sammenslått kommune kan være en realitet før kommunevalget i 2019.

Man har allerede en intensjonsavtale i bunn, men mange spørsmål skal avklares, og detaljerte avtaler må på plass. Jakobsen nevner blant annet ønsker fra Kvalsund om et samisk språksenter i Kokelv.  Og Kvalsund ønsker endringer i valgloven, som sikrer representasjon fra Kvalsund i et nytt felles kommunestyre.

Hva skal barnet hete

– Og det store spørsmålet blir vel, hva skal barnet hete?

– Ja, det er allerede den store snakkisen, medgir Hammerfest-ordføreren.

– Jeg har allerede hørt mange varianter nevnt. Så dette må vi nok bruke litt tid på, for å finne en god løsning.

Alf E. Jakobsen viser til i noen kommuner har man forskjellig navn på kommune og hovedbyen, mens andre steder går samme navnet igjen begge plasser, som i Hammerfest.

– Hammerfest og Vardø er eldste byer. Og bynavnet Hammerfest er kjent i store deler av verden. Det har en markedsverdi som må tas vare på. Dette må vi derfor drøfte alle veier, og finne en fornuftig løsning på.

LES OGSÅ: Oppfølging av folkets dom i Kvalsund avgjøres i juni

Distriktene skal leve

En ting er imidlertid sikkert. Alf E. Jakobsen har allerede signalisert at han ikke stiller som ordførerkandidat ved neste valg. Han blir dermed ikke den første ordføreren i en ny storkommune.

– Nei, det er sant. Men det er veldig spennende å jobbe frem mot at det skal skje. Jeg har tidligere vært med på sammenslåingen av Hammerfest og Sørøysund kommune. Og det har gått bra. Selv om det har vært mye fokus på dårlige båtruter til Akkarfjord, så skal vi ha i mente at det er et livskraftig samfunn, med økende folketall, unger og skole. Det viser at det går an å opprettholde distriktene utenfor bykjernen Hammerfest. Og det tror jeg vi skal få til; livskraftige distrikter med befolkningsøkning i dagens Kvalsund kommune. Der skal vi bidra, avslutter Alf E. Jakobsen.

Kommentarer til denne saken