Dronning Solveig i 40 år

Dronning: Etter forestillingen ble Solveig Leinan-Hermo hyller med applaus og julbelrop. Alle foto: Helle Østvik

Dronning: Etter forestillingen ble Solveig Leinan-Hermo hyller med applaus og julbelrop. Alle foto: Helle Østvik

Artikkelen er over 2 år gammel

I en forrykende forestilling ble Solveig Leinan-Hermo sist helg hyllet som en dronning etter 40 år som dansekunstner og som dansens mor i Finnmark.

DEL

Søndag ettermiddag i Ole Olsensalen til Arktisk Kultursenter, i en dronningstol på kanten av scenen, kledd i rosa tyll og med en ballerinas utstråling, kunne teatersjefen for StellarisDansteater overvære russiske, nasjonale og lokale dansere som fra scenen ga henne en storslått gallaforestilling – en dronning verdig.

Under forestillingen «Treffpunkt Nord» kom flere av danserne og artistene med blomster og gaver som de ærbødigst la i kista ved siden av jubilanten. I tillegg til gavene ga fylkeskommunen 30.000 kroner som en gest – til det videre kunstneriske arbeidet.

– Hele denne helga har vært fantastisk, sier dronningen selv, Solveig Leinan-Hermo, med hes stemme dagen etter.

– Alle som har kommet til meg sier at dette har vært viktig for dem. Dansen, samarbeidet, det at vi nå kunne møtes. Jeg er så utrolig takknemlig og nå er jeg bare i lykkerus.

Jubileet fortsetter

Leinan-Hermo har likevel ingen planer om å hvile lenge på sine laurbær. Allerede i neste uke skal prosjektet Tangsprell ut til skoler i Finnmark. I november skal hennes eget prosjekt «Whispers – by the pearly gates» delta under et gjestespill i Arkhangelsk, et stykke hvor bakteppet er Solveigs eget møte med sykdommen Alzheimers.

I November går turen til en festival på Island, før «Fastlandet» skal settes opp ved Den Norske Opera i februar.

– Vi snakker om et jubileum som vi startet markeringen av allerede i desember 2014 og som vi altså ikke avslutter før i februar 2016. Da er det kanskje ikke så rart at jeg er hes? flirer Leinan-Hermo.

Etter gallaforestillingen søndag var Solveig spesielt rørt over sine russiske venner.

Hjertet i øst

– Mitt samarbeid med våre venner i øst har betydd og betyr svært mye for meg. Ikke bare når det gjelder dansen i seg selv, men også når det gjelder det menneskelige. Det er nettopp i møtet med andre kulturer at jeg har utviklet meg mest som menneske. At jeg har lært meg ydmykhet og respekt, det å forstå verdien av andre menneskers kulturer.

Til forestillingen søndag kom det dansere fra hele barentregionen, samt fra Petrosavosk, i hjertet av Russland, til Hammerfest for å gi dans til sin Solveig.

I foajeen etter forestillingen møtte vi GalinaSahontchik (81), som i alle år har fulgt samarbeidet mellom russiske og norske dansere.

– Dette mangeårige samarbeidet over grensen, i form av dans og kultur er helt eksepsjonelt. Akkurat som denne forestillingen var det. Det får topp karakter hos meg. Det gjør også jubilanten Solveig Leinan Hermo, sier en rørt Galina.

Artikkeltags