Dansere fra hele verden kommer til Hammerfest for å feire Solveig og Stellaris

Jubilant #1: Stellaris DansTeater feirer 35 år som eldste frisceniskgruppe i Norge. Bildet er fra en av forestillingene som skal vises på jubileet i Hammerfest, «Tangsprell.» Koreografen er Solveig Leinan-Hermo, og danserne i bildet fra venstre til høyre er Ekaterina Nikitina, Tonje Aas Molnes og Eivind Linn.Foto: Zbigniew Wantuch

Jubilant #1: Stellaris DansTeater feirer 35 år som eldste frisceniskgruppe i Norge. Bildet er fra en av forestillingene som skal vises på jubileet i Hammerfest, «Tangsprell.» Koreografen er Solveig Leinan-Hermo, og danserne i bildet fra venstre til høyre er Ekaterina Nikitina, Tonje Aas Molnes og Eivind Linn.Foto: Zbigniew Wantuch

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

2015 er et meget spesielt år både for Stellaris DansTeater og teatersjef Solveig Leinan-Hermo. De markerer 35 år som kunstbedrift og Solveigs 40 år som dansekunstner. Leinan-Hermo forklarer jubileumsforløpet.

– Stellaris er den eldste frisceniskgruppa i Norge, og i tillegg er vi mest sannsynligvis det nordligste. Jubileet feires med mange dansende opplevelser mellom desember 2014 til februar 2016. I denne perioden har vi to store markeringer: den ene var nå i vår på nasjonalscenen for dans, Dansens Hus i Oslo, og den andre kommer til å gjennomføres på hjemmebanen vår i Hammerfest kommende september. Vi har også vært, og kommer til å dra på turne i både inn- og utland. Da blir det en artig avslutning i februar 2016 med forestilling i Den Norske Opera & Ballett der jeg startet min yrkesutdanning og dansekarriere. Jeg føler at det blir en milepæl for disse 35 og 40 årene, sier Leinan-Hermo.

Danseløype i byen

Stellaris og Leinan-Hermo skal som sagt ha den siste store markeringen i hjembyen til danseteatret i september. Storfeiringen kalles for «Trå Dansen 70°39′N Jubileumshelg.» Her skal dansutøvere fra hele verden komme for å feire både Stellaris og Leinan-Hermo. De skal by på gallaforestilling som gave til Stellaris, mens Stellaris skal by på utstillinger på Arktisk Kultursenter, Verk og et fortsatt ikke fastsatt sted. I tillegg skal UngKoreografene by på interaktive ytelser med publikum rundt omkring i byen.

– Alle utøvere kommer til å gi gaver til jubilantene og til byen med mange forskjellige nummer på den gratise gallaforestillingen. Byen blir tatt i bruk av UngKoreografene med «Knekk Kodene»-utstillingen, som er tenkt som en «danseløype» der utøverne er på ulike stasjoner i byen og det er gåter på hver plass som publikum må løse. Så dette blir til en liten konkurranse der publikum først må først finne de ulike stasjonene og knekke kodene. Men det skal ikke være vanskelig! Jeg tenker at familier kan ha det artig med dette. Hele jubileet er en gave til byen og til jubilantene, forteller Leinan-Hermo.

Stellaris har et veldig godt nettverk med andre danseteatre, spesielt i nord. Det er derfor Hammerfest skal få så mye besøk.

– Vi har tradisjon, spesielt i nord, om å samarbeide. Vi har godt nettverk med andre kunst- og kulturinstitusjoner, ulike nettverk hvorav «Barents Dance Council» er en viktig samarbeidspartner. Vi hjelper hverandre og stenger aldri dørene for noen. For eksempel, jeg har skrevet mange søknader og spesielt for at russiske medlemmer skal kunne delta i samlingene og prosjektene.

Lokal inspirasjon

Leinan-Hermo forklarer at Stellaris sine forestillinger er opptatt av å fortelle egne historier fra nærmiljøet i nord. De er også preget av kulturendringer.

– Nummeret «Whispers - By the Pearly Gates» som vi skal ha på jubileet, er hentet fra mine opplevelser med alzheimers-sykdommen. Det er åtte dansere i dette nummeret som har ulike karakterer, men som er alle samme person, og de slåss for å se hvem som skal overvinne. Det er flere som har et forhold med dette temaet, men nummeret kan også oppleves annerledes. I Porsgrunn teater festival var det flere som opplevde det som et naturkatastrofe, og at budskapet er at man skal ta vare på naturen, smiler Leinan-Hermo.

Internasjonal turne

Stellaris skal på turne til både i Norge, Sverige, Finland, Russland, Irland og New Zealand.

– Turneen har vært veldig fin. Kritikken vi har mottatt har vært strålende. I fremtiden skal vi for eksempel til Irland på deres Echo Echo festival. De har fått nyss i det vi har gjort og inviterte oss.

– Døren er åpen

Leinan-Hermo forteller at de som kommer til å feire dem er venner av Stellaris, og vil gjerne at både hammerfestingene og finnmarkingene skal delta i markeringen deres i september, men vet at det er mange som syns at det kan være litt høy terskel for å komme på dansutstilling.

– Jeg ville være skuffet om Hammerfest ikke kommer på markeringen våres. Vi vil også at finnmarkingene skal delta, og ikke bare de i nord, men hele landet! Men vi ser at folk er redde for å komme over dørstokken. De er redde for at de ikke forstår hva som er bak utstillingene, at om man ikke har studert faget så kan man ikke få en tilnærming til budskapet. Men det handler ikke om dette i det hele tatt, det er selve opplevelsen som gjelder! Opplevelsen er veldig personlig, og den kan hvem som helst få.

Artikkeltags