En trofast venn av Hammerfest har gått bort

Gründer og samfunnsbygger: Arnt Wærnes er gått bort. Her fotografert utenfor hans anlegg i Hammerfest. Arkivfoto: Helle Østvik

Gründer og samfunnsbygger: Arnt Wærnes er gått bort. Her fotografert utenfor hans anlegg i Hammerfest. Arkivfoto: Helle Østvik

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hammerfest-vennen og oljegründeren Arnt A. Wærness er gått bort, 78 år gammel.

DEL

Wærnes har over noen tiår bygget opp rørservice-selskapet Oss-nor til en ledende aktør mot norsk sokkel. Utgangspunktet var Kristiansund i 1983. Da startet leteboringen på Haltenbanken. Wærnes var godt forberedt. Han hadde allerede i en tiårs periode reist jevnlig til Stavanger på søk etter hva denne «nye» næringen etterspurte av tjenester.

I dag har selskapet ekspandert ut fra basen i Kristiansund og er nå i tillegg etablert i Hammerfest, Sandnessjøen og Aukra.

I Arnts ånd

Helt til det siste var Arnt Wærnes selv aktivt med i driften av selskapet.

– Selskapene skal drives videre i Arnts ånd, erklærer svigersønnen og adm.dir. for konsernet, Stein Arne Schnell. Han har et portrett av gründeren og svigerfaren hengende på kontoret med påskriften «Jeg ser deg».

– Det skal bli hengende, sier han, og vet mer enn noen at den ånden er svært krevende.

Da Oss-nor startet hadde Arnt Wærnes allerede 20 år bak seg som gründer, startet med bilbatterier i 1963, utviklet det til leveranser av komplette verksteder og senere bilforhandler for Datsun/Nissan.

Oss-nor mot nord

Arnt var visjonær, og meislet tidlig ut kursen for sine selskaper; Norskehavet og Barentshavet var framtiden. Det hindret han ikke i å ta oppdrag både i Nordsjøen og utenriks. Men satsingen den skjedde i nord.

I Arnts ånd tok han skrittet helt til Hammerfest.

Større enn Kristiansund

«Hammerfest vil bli større enn Kristiansund», var Arnts påstand. Der er ikke Oss-nor ennå, men han kan vel få rett.

Han var levende opptatt av at leverandørindustrien i Hammerfest vokste med ny aktivitet i Barentshavet, og tok gjerne initiativ selv. Han var også opptatt av at basebyene Sandnessjøen, Kristiansund og Hammerfest samarbeidet politisk. Og slik er det blitt.

Ungdom og samfunn

Det vil føre langt å gå inn på Arnt Wærnes mange samfunnsmessige oppgaver han påtok seg frivillig. I Hammerfest var han levende opptatt av at ungdommen fikk utdannelse for oljenæringen. Han utplasserte avanserte maskiner på den videregående skolen for å hjelpe til, og tok inn lærlinger fra første stund i nord.

Og de som fikk arbeid i hans bedrifter ble gjerne værende. For hos Arnt Wærness skulle det være ordnede forhold også for arbeidstakerne og det skulle være godt samarbeid med fagorganisasjonene.

Gjennom sitt engasjement på mange fronter fikk han også mange venner i Hammerfest. Med Arnt Wærnes gikk både en gründer og en samfunnsbygger bort.

Artikkeltags