Gå til sidens hovedinnhold

Teknologene kommer nordover

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi har jobbet lenge med å få til en konferanse i nord. Ikke minst fordi det skjer mye spennende innen teknologiutvikling her. At vi velger Hammerfest har også klar sammenheng med alt som skjer i området.

Kommunikasjonsrådgiver Tom Kristian Venger i Norsk Foreningen for Automatisering er glad for at det nå endelig skjer. Han ser stor verdi i at teknologikonferansen som foreningen arrangerer sammen med ifea, en bransjeforening i Norsk Industri, nå tar skrittet til det nordligste fylket i samarbeid med Arctic Operations sin årlige konferanse.

En god kombinasjon

– Våre konferanser er gjerne dagskonferanser, og siden vi inviterer nasjonalt er det en fordel at vår konferanse knyttes til en etablert konferanse. Det gir våre deltakere en merverdi når de først tar turen nordover. For reisen nordover kan være kostbar, sier Venger.

Attraksjoner er det derimot nok av i Hammerfest.

– Vi legger gjerne inn bedriftsbesøk i konferansene, og i Hammerfest er en rekke firmaer som vi kjenner godt fra før etablert. Det pågår også en rivende utvikling innen olje- og gassutvinning når det gjelder undervannsteknologi. Statoils LNG-produksjon på Melkøya er ett av flere eksempler. Her kontrolleres hele produksjonen fra Melkøya uten annet en undervannsinstallasjoner ute på Snøhvit-feltet. Det blir spennende å ta dette nærmere i øyesyn, mener Venger.

Digitalisering og robotisering

print_1.jpgHovedtema for teknologikonferansen er høyaktuelt; digitalisering og robotisering.

– Vi er opptatt av å få frem gode praktiske eksempler på digitalisering i industrien, forteller Stein Altern som er daglig leder i Ifea. Vi ser disse eksemplene på en rekke områder og han trekker frem foredraget fra Eldor Technology som beskriver fremtidens situasjon for operatørene i kontrollrommene i industrien.

– En hverdag uten at alarmer preger arbeidssituasjonen i kontrollrommet ligger ikke langt foran oss hvis vi er villige til å tenke i nye baner og utnytte dagens teknologi, sier Altern.

God påmelding

– Vi hadde vel hatt plass til dobbelt så mange, men vi er godt fornøyd med at det nå er påmeldt et femtitalls deltakere, sier Venger i NFA. Denne gang er også en gruppe elever fra teknologilinjene ved Hammerfest videregående skole invitert til konferansen.

– Vi inviterer gjerne studenter til våre konferanser når vi har kapasitet, sier han.

Melkøya trekker

For deltakerne er bedriftsbesøket til Statoils Hammerfest LNG på Melkøya også svært interessant, mener Venger som legger til at det også er viktig at de som kommer fra resten av landet får et innblikk i hva som skjer av teknologiske nyvinninger i nord.

– Kanskje er det underkommunisert i teknologimiljøene i sør, sier han.

 

Kommentarer til denne saken