La navnet være HIF/Stein!

KJENT PROFIL: HIF/Stein og klubbens røde og gule farger er godt innarbeidet. Det kan man godt fortsette med. Her et av klubbens lag i sving i en turnering i Lakselv.

KJENT PROFIL: HIF/Stein og klubbens røde og gule farger er godt innarbeidet. Det kan man godt fortsette med. Her et av klubbens lag i sving i en turnering i Lakselv. Foto:

HIF/Stein-navnet har blitt et godt innarbeidet og et kjent og kjært navn både i Finnmark og utenfor.

DEL

MeningerI kveld skal HIF/Stein ha ekstraordinært årsmøte. Der skal klubben ta stilling til nytt navn for klubben etter sammenslåingen med Hammerfest fotballklubb.

Mange navn har vært diskutert. Det har vært det gamle Stein-navnet som har vært mest populært, viser en avstemning som ble gjort på iFinnmarks nettsider.

Avstemningen viste også stort engasjement i saken. Av 895 som stemte, ønsket 335 Stein, 185 ønsket seg Hammerfest FK, 126 ønsket HIF/Stein og 58 Hammerfest IL, 54 Hammerfest IF og 40 FK Hammerfest. 97 ville ha Stein Hammerfest.

LES OGSÅ: – Jeg synes det er trist at det er så stor splittelse i klubben

LES OGSÅ: – Hva navnet på fotballklubben bør være? Det er enkelt: IL Stein

Det er altså i høyeste grad delte meninger i saken, og både leder Ole Ingvald Hansen og styremedlem Tommen Hermo har vært åpne på at saken har skapt splittelse i klubben.

Det var da HIF/Stein og HFK ble sammenslått, at prosessen med å vurdere navn og farger ble innledet. Men spørsmålet er jo om det i det hele tatt nødvendig å skifte navn?

Det er nemlig slik at HIF/Stein etter hvert blitt et meget innarbeidet navn både i og utenfor Finnmark. Det viderefører også de gamle storhetene Hammerfest IF (HIF) og IL Stein, sistnevnte med historie tilbake til 1886.

Hammerfest FK har ikke like historisk sus over seg, og er et klubbnavn som det ikke er knyttet like mye følelser til. Om det skulle bli borte med HIF/Stein som det nye navnet, vil trolig de fleste kunne leve med det. Det har selvfølgelig vært godt kjent siden 1990-tallet, men kan ikke skilte med de samme tradisjonene.

Det er også slik at når det kommer til aldersbestemt fotball, er HIF/Stein-navnet etter hvert blitt godt innarbeidet og et kjent og kjært navn både i Hammerfest, Finnmark forøvrig og utenfor fylket. Klubben har et godt renommé, og er et navn mange har et forhold til, enten de har vært foreldre for barn i klubben, som utøver, eller som motstander i tøffe oppgjør på turneringsarenaene rundt omkring. HIF/Stein har også blitt en kvalitetsklubb som har vært godt drevet administrativt og har et godt opplegg for utvikling av unge spillere som A-laget kan dra nytte av.

Man må også ha med seg at det vil være en del kostnader knyttet til et navnebytte. Det har vært en del nasjonale navnbytter som er blitt latterliggjort i mediene, selvfølgelig i mye større skala, men prinsippet blir jo litt det samme. Hvorfor endre noe som fungerer og tar med seg både historie og ny tid?

Kostnadene knyttet til å endre navn på en fotballklubb vil kanskje ikke være all verden, men er det nødvendig å ta kostnadene og arbeidet med å skifte drakter, farger og logoer når det man faktisk har i dag både fungerer greit og tar med seg de historiske elementene fra både Hammerfest IF og IL Stein?

Ved et navnebytte, er det tross alt en del lag som må få nye drakter, det står pantebuer rundt om i byen som har HIF/Stein-logoene, og det å bekjentgjøre en helt ny profil vil ha noen implikasjoner og medføre mye ekstraarbeid.

Det har i forkant av møtet vært snakket om at dersom det ikke blir overveldende flertall for et av navnene, så kan man vurdere å fortsette og dra ut prosessen, og man kan risikere at dette blir hengende over klubben også i fortsettelsen som et uroelement.

Til syvende og sist blir det årsmøtet i kveld som skal avgjøre saken. Det er naturlig nok mye følelser knyttet til navn og identitet, og det blir en spennende debatt når saken skal avgjøres. Så må man også håpe på at flere stemmeberettigede enn de 26 som møtte på årsmøtet, tar turen til det ekstraordinære møtet, så avgjørelsen blir noe flest mulig står bak og stridighetene kan begraves en gang for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags