20-åring skal ha brukt «anonym» søkemotor, men ble angivelig avslørt med overgrepsbilder av barn på PC-en

– Fant 29 bilder og tegninger, og 40 bilder som seksualiserer barn.

DEL

En 20-åring i Hammerfest skal i perioden fra 2016 til høsten 2017 jevnlig ha oppsøkt bilder og videofilmer, som skildrer seksuelle overgrep mot barn eller seksualisering av barn.

Han gikk angivelig til nettsteder med slikt innhold, via bruk av en kryptert søkemotor, TOR, og sin stasjonære hjemmebygde datamaskin.

– På hans stasjonære PC og bærbare Laptop ble det gjort funn av henholdsvis 29 bilder og tegninger og 40 bilder som seksualiserer barn.

– Barn på 10 år

I anklagedokumentet mot mannen skrives det også at det forbeholdes at hans stasjonære PC og bærbare laptop påstås inndratt.

– Politiet gjennomfører med jevne mellomrom kontroll av ulike fildelingsnettverk på internett. I september 2017 da man hadde en slik kontroll, identifiserte politiet en bruker med norsk IP-adresse som delte filer, sier aktor i saken og politiadvokat, Karoline Gjønnes-Johansen, om hvordan politiet ble gjort obs på saken.

Det er snakk om materiale av barn fra 10 år og oppover, ifølge Gjønnes-Johansen.

– Det er noe usikkert å si akkurat hvor gamle de er. Men det strekker seg i alle fall fra 10 år og oppover, mener vi da.

Mannen skal også ha erkjent seg skyldig i noen av anklagene, sier politiadvokaten.

– Han har erkjent delvis straffskyld i politiavhør. Han erkjenner ikke straffskyld for å ha delt overgrepsmateriale, men å ha lastet ned og sett noen av filmene.

Mannens forsvarer, Kjetil Hugo Nilsen, er i skrivende stund ikke tilgjengelig for kommentar, da han befinner seg i retten.

Anonym online

TOR er forkortelse for The Onion Router, og brukes for å være anonym online.

Bruk av TOR gjør det vanskeligere å spore brukerens nettaktivitet, som besøk av en nettside, elektroniske innlegg, meldinger og andre kommunikasjonsformer.

Programmet bruker en teknikk kalt «onion routing», på norsk løkruting som viser til den lagdelte krypteringen.

Den opprinnelige informasjonen blir kryptert og gjenkryptert flere ganger oppå hverandre på avsenders masking, før den sendes gjennom en rekke noder hvor hver og en av dem dekrypterer sitt «lag» av krypteringene før den sender dataene videre til neste node, og til slutt når det endelige målet. Dette gjør mulighetene mindre for at de opprinnelige dataene blir forståelig gjennom sendingen.

Dette ifølge Wikipedia.


Artikkeltags