Hammerfest - byen i mitt hjerte

Aina Helen Johansen på Rossefjellet/Akkarfjord på Sørøya i 2018.

Aina Helen Johansen på Rossefjellet/Akkarfjord på Sørøya i 2018. Foto:

Av
DEL

MeningerMin barndomsby Hammerfest har en stor plass i hjertet mitt. Har tenkt lenge på at jeg skulle skrive noen ord om min barndomsby. Er født her, og har bodd her mesteparten av livet mitt. Godt over et "halvt århundre". Det er blitt så fint her i byen med oppgraderingen av Rådhusplassen, og ellers rundt omkring.

Mange fine benker og sittegrupper rundt den store runde "blomsterringen" midt på Rådhusplassen. Er så fint. Blomster og reinsdyrene pryder byen, og da er det SOMMER.

Lekeplass for barna hvor de kan leke og boltre seg, mens foreldrene kan slappe av med en softis fra Narvesen kiosken. Synes sentrum er blitt superflott. Hammerfest er en passelig stor by. Finner det man trenger innen gåavstand.

Den "lille" digitale klokken på Rådhusveggen som viser både tiden, varmegrader og minusgrader. Æ liker slike små detaljer. Der Kebab kiosken stod er det et flott offentlig toalett. Oppslagstavle, og benker under tak. Trenger ikke å bli våt når man venter på bussen.Strandpromenaden er jo helt UNIK.

Det er så godt med kai i tre. Mange gode sitteplasser helt fra sentrum, og videre til kulturhuset, og enda litt lenger. Der kan man sitte eller ligge. Bare lukke øyan, høre suset fra havet, lukte sjø,og måsene som klager over for lite mat. En hilsen fra Hvaldimir der han smyger seg over havoverflaten.

Er sikker på at alle som bor her tenker det samme som meg. Kor flott det er blitt!

All ære til Parkvesenet ved "Peggy med team" som planter blomster over alt i Hammerfest, og utenfor sentrum. Jeg legger i hvert fall merke til alle blomstene som pryder byen. Store vakre runde lange blomsterbed med nydelige fargerike blomster oppi. Pryder utenfor Kulturhuset. Foran og nedenfor Rådhuset. Det henger blomster i lyktestolper rundt omkring.

Nye grønne "lunger" med vekster i krysset Vardøveien/Finnmarksveien, ved Isbjørnhallen og mange plasser jeg ikke kommer på i skrivende stund. Man blir jo glad av å se på alle blomstene. Æ tenker også på alt arbeidet som ligger bak. Tusen takk. Vinteren er lang i Finnmark med minusgrader, snestorm og kuling.

Nå skal vi bare kose oss med blomsterdufter, grønt gress og sola som varmer. Plutselig er det vinter igjen. Huff! Naturen rundt Hammerfest er bare så fantastisk. Tenk å ha fjellet rett utenfor døra si. Rusle opp Sikksakkveien til Salen nyte synet over byen og havet.

Trenger ikke å være supersprek for å komme seg på fjellet. Vil man gå litt lengre er det bare å pakke sekken. Gå i uansett retning. Man kan rett slett "mollkose" sæ. Ingen skog å gå seg vill i. Stå på en topp og nyte utsikten i alle retninger. Elvesus, fosser og bekker.

Alle som går på tur vet hvor godt det er å høre lyden fra elven. Småfuglene som kvitrer, og reinsdyrene som rusler rett forbi oss. Det er balsam for kropp og sjel. Kor heldige vi er som bor akkurat her! Tusen takk til Hammerfest Turlag som ordner med T-kort, turbøker, varder og Perleturene. Nye ruter planlegges og plottes inn på kartet. For en jobb dere gjør. Tenk på det folkens, vi andre kan bare følge kartet og komme fram til målet. Vi er så heldige!

Til og med til Seiland og Sørøya er det nye turer hvert år. Æ e i hvertfall takknemlig for den jobben dere gjør. Tusen takk! Alle turhyttene vi har her på Kvaløya som er åpen hele året. Bjørkeveden ligger klar ved ovnen som er bringt opp til oss som kommer frossen og kald til hytten. Takk til Johnny Kristensen som kjører opp ved. På vinteren har vi skiløyper som er pløyd av Johnny K. og Steinar Johansen. (Beklager hvis det er andre jeg ikke husker som bidrar).

Vi er nu heldige som bor i Hammerfest. Mange timer med dugnadsarbeid på de to flotte hyttene på Storfjellet og Tyven. Mange flinke mennesker som gir mye til byens befolkning. Tusen takk. Nå er det også blitt brede porter slik at de som bruker rullestol og barnevogner kommer seg opp på fjellet. Endelig! All ære til Turid Lien som har fått dette gjennom i kommunestyret.

Mange fine plasser å reise til i nærområdet. Nevner Rolvsøy og Ingøy. Kort reisetid med båt. Finnmark er toppen!Æ e så glad i min barndomsby. Når jeg har vært bortreist blir æ så glad når jeg runder Storsvingen, kommer med fly eller båt og ser Hammerfest. Da tenke æ. Kor godt det e å komme hjem. Borte bra med hjemme best.

Men, det er jo "to - tre men" ...

Jeg er ikke fornøyd med eldrepolitikken til byens eldre. Skulle ha vært mange flere omsorgsboliger, og avlastningsplasser. Kunne ha skrevet mye om dette, men lar det ligge denne gangen.

Det andre "men" er; Hammerfest mangler billige leiligheter til ungdom, og andre som faller utenfor samfunnet. De som mottar forskjelllige trygdeordniger av ulike årsaker. De som ikke har fast arbeid. De lever av en bitteliten sosialstønad fra NAV. De får ikke lån i banken til å kjøpe seg egen leilighet. Gjelder også enslige forsørgere. Skulle ønske det var billige leiligheter til de. Der husleien var max kr 5.000,- pr. mnd, slik at de også kunne bo på en ordentlig måte. Ha noen penger til overs slik at det ble penger til en ferie. Mange fattige barn/barnefamiler/ungdommer i Hammerfest.

Kjære politikere: Hvorfor bygges det ikke billige leiligheter til de som ikke har utdannelse, en CV som er tom, ikke får, eller har fast jobb, som er syk etc. Årsakene kan være mange. Mange "sliter" i hverdagen, men de legger man ikke merke til, eller gjør vi det? Det er dyrt å leie/kjøpe i Hammerfest. De som faller utenfor må enten bo hjemme hos sine foreldre, eller ligge på en "sofa" hos en kompis. Er det noe trivelig? Alle voksne vil ha sitt eget lille hjem. Tenker på "han" (husker ikke navnet) som skulle starte bakeri på hjørnet i Storgata. Ønsker at alt av papirer må ordne seg slik at du kan åpne bakeriet ditt. Føler med deg i den motgangen du har vært igjennom og går igjennom dag etter dag. Har vært vanskelig for deg. Håper du ikke har gitt opp, men at det ordner seg til slutt. Håper de som har den rette kunnskapen gir deg hjelp. Det har vært perfekt med et bakeri akkurat der i krysset. Ønsker deg LYKKE TIL!

Om noen få uker er det kommunevalg og da skal vi stemme på de vi mener er dyktige og skjønner hva som er best for byens befolkning. Oppfordrer alle til å bruke STEMMERETTEN! Spesielt til de unge. Gud velsigne Hammerfest og alle som bor her i Jesu navn. Amen.

Fortsatt GOD SOMMER alle sammen.

Håper gradestokken stiger over +ti varmegrader, eller hadde vært godt med tyve varmegrader ut august og september! Det fortjener vi i Finnmark.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags