Grunnlaget for nedleggelsen var heller tvilsom

FORSVINNER:Bjørg Tapio retter søkelyset mot at ungdomssenteret i Vadsø ble lagt ned.

FORSVINNER:Bjørg Tapio retter søkelyset mot at ungdomssenteret i Vadsø ble lagt ned. Foto:

Av

Bjørg Tapio stiller spørsmål med om det var riktig avgjørelse og la det offentlige legge ned ungdomssenteret i Vadsø.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bufetats barnevernsinstitusjon i Vadsø ble lagt ned i januar i år etter en forholdsvis kort prosess. Dette skjedde i et formidabelt tempo.

Det virket som det var viktig å få avviklet institusjonen så raskt som mulig.

Det var Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (bufdir) med regiondirektøren i spissen og applaus fra Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som fikk dette til.

Grunnlaget for nedleggelsen var heller tvilsom. Det virket som det ble produsert argumenter etter hvert som en så behovet. Nå står en mulig rettssak for døra, da LO- stat har varslet søksmål.

Jeg har aldri vært i tvil om at det ville dukke opp en privat aktør med ønske om å drive en barnevernsinstitusjon her i Øst-Finnmark etter denne nedleggelsen. Ikke minst fordi dette var det eneste tilbudet i Østfylket.

Nå viser det seg at det har dukket opp en mulig driver av en slik institusjon. Aurora omsorg A/S forsøker å etablere seg i Kirkenes. De er nå på søken etter både ansatte og en bolig for formålet.

Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm spesifiserer at region nord har færre private institusjonsplasser enn ellers i landet. Det er mulig det er dette som skal jevnes ut nå.

Om man skal slippe til kommersielle organisasjoner i barnevernet, d.v.s organisasjoner som kan ta ut utbytte er et politisk spørsmål.

Jeg kan ikke se annet enn at her har våre nasjonale politikere svart på spørsmålet. Dette er rein høyrepolitikk.

Legge ned statlige institusjoner og på den måten legge til rette for at det opprettes institusjoner i privat regi. Det vi har av erfaring fra privat drift er at de må ta utbytte fra et sted. Det går gjerne ut over ansattes lønns- og arbeidsvilkår samt pensjon.

Jeg vil presisere at å forsøke å starte opp en privat institusjon har denne aktøren full rett til, det er ikke hos dem problemet ligger. Dette er et politisk ansvar; hvem som skal drive slike tjenester; er det offentlige eller skal det legges til rette for private?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags