GPS-jamming skaper fortsatt problemer i Finnmark

Det melder nettavisen High North News.

DEL

Politimester Ellen Katrine Hætta sier til nettavisen at de seinest i mars/april fikk inn meldinger om jamming i luftrommet over Finnmark.

– Det er ikke lenge siden sist hendelse. I april/mai registrerte vi enda en episode. Vi rapporter inn alle hendelser til politidirektoratet. Det er ikke så mye de får gjort med problemet. Vi som samfunn må forbedre systemene våre, sier politimester Ellen Katrine Hætta til High North News.

Jamming

Det var i 2018 at man fikk meldinger om at GPS-signalene på flyene ble forstyrret av den såkalte «jammingen».

Nasjonal sikkerhetsmyndighet analyserte signalene som forstyrrer kommunikasjons- og navigasjonssystemer på fly, til at det kom fra øst. E-tjenesten har også konkludert med at det er Russland som står bak.

Hætta sier at det ennå foregår jamming, men at det i hovedsak er mer irriterende enn at det skaper frykt.

– Kanskje mer irritasjon, enn frykt. Særlig når jeg snakker med entreprenører, så sier dem at det er trøbbel med GPSen. Dette skaper ekstraarbeid og ekstrakostnader for dem, sier hun til nettavisen.

Stopper den

Hætta forteller til High North News at det ellers er lite de kan gjøre for å få en stopp på jammingen.

– Vi som politi kan ikke gjøre noen tiltak. Vi har verken utstyr eller kompetanse for å gjøre noe. Det eneste vi kan gjøre er å rapportere dette videre inn til overordnet myndighet, og det har vi gjort. Dette er også et utenrikspolitisk spørsmål, som jeg ikke har noe med å gjøre, sier hun.

Artikkeltags