Skolebarna lærte om rasisme – nå er Tuva sitt ansvar bevisst

MOT RASISME: Her viser Tuva Fredheim (12) fra klasse 7B, at hun tar fullstendig avstand fra rasisme.

MOT RASISME: Her viser Tuva Fredheim (12) fra klasse 7B, at hun tar fullstendig avstand fra rasisme. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tuva Fredheim (12) mener det er viktig å lære om rasisme slik at det blir forhindret.

DEL

– Det er et viktig tema. Vi har sett på filmer og snakket mye om det denne uka. Sånn at det skal være et viktig tema denne uka, men samtidig hver eneste dag, presiserer hun.

Hele denne uka har elevene på mellomtrinnet på Vadsø barneskole hatt opplæring om rasisme. Da har de blant annet sett filmer om rasisme og nettvett. Tuva går i klasse 7B.

– Vi har sett på filmer om mot, tillit, ærlighet og inkludering. En av filmene handlet om to gutter. Den ene tok bilde av den andre og sa at han skulle slette det, og så gjorde han ikke det. Så når han kom på skolen dagen etter så var bildet på pulten. Da hadde hele klassen sett bildet og flirt av han. Det er veldig viktig å lære om sånne temaer, forteller Fredheim.

Kampanjen «Gi rasisme rødt kort» ble arrangert i Varangerhallen fredag. Der var hele mellomtrinnet fra Vadsø barneskole samlet.

Slik fungerer det

Kampanjen består også av fotballturnering. Når elevene skal spille fotballkamp går de samlet i innmarsj på banen mens Champions League hymnen spilles over høyttaleranlegget. Deretter står alle elvene side om side og holder rasismekortet i været.

– Det er gøy. Også inkluderer man alle når vi spiller fotball, forteller Fredheim.

– Er det artig å spille fotball her?

– Litt, ikke så kjempe. Det er ikke favorittsporten, for det er håndball og svømming. Nå skal vi bare kose oss her, sier hun.

– Skal knuse de andre lagene

Adrian Noren Holm (12) i klasse 7B forteller til iFinnmark at han synes det er veldig morsomt å være her. Spesielt fordi dem har malt seg i ansiktet.

– Jeg synes det er veldig artig å være her. Til nå har vi spilt noen fotballkamper. I min klasse har vi malt oss i ansiktet for å vise frem teamet litt ekstra. Det ulike lagene er rød, gul og blå. Jeg er på lag rød, Norild IL. Jeg håper vi blir å knuse de andre lagene.

Her er Seline (12) representant for fotballaget Sarpsborg FK og Adrian (12) for Norild IL. Begge går i klasse 7B på Vadsø barneskole.

Her er Seline (12) representant for fotballaget Sarpsborg FK og Adrian (12) for Norild IL. Begge går i klasse 7B på Vadsø barneskole. Foto:

Ken Magne Johansen, lærer og prosjektleder for «Fair play», forteller at fotballspillingen er den praktiske delen av skolens sin jobb med holdningsskapende arbeid.

– Gjennom hele uka har vi hatt veldig fokus på holdninger, inkludere alle, vise respekt og gi rødt kort til rasisme. Og det her er noe vi har gjort i en årrekke. Så det er en godt innarbeidet tradisjon hos oss. Her i dag blir det storkosing med fotball, men det aller viktigste er at vi viser budskapet rødt kort til rasisme, samtidig som ungene koser seg med ballen. Også i tillegg har vi lånt litt fra turneringen Champions League, hvor vi har innmarsj med musikk og rødt kort-markering, sier Johansen.

TRADISJON:  Ken Magne Johansen, lærer på Vadsø barneskole, forteller at elevene storkoser seg når de spiller fotball, men det viktigste er budskapet for kampanjen: «Gi rasisme rødt kort».

TRADISJON: Ken Magne Johansen, lærer på Vadsø barneskole, forteller at elevene storkoser seg når de spiller fotball, men det viktigste er budskapet for kampanjen: «Gi rasisme rødt kort». Foto:

Noen spiller for Liverpool

Alle lagene som spiller her representerer en profesjonell klubb, og for å gjøre det ekstra morsomt valgte Johansen engelske klubber.

– Vi har lokal tilhørighet med lokale klubber her, og litt større klubber. For ungene er det veldig gøy å få spille for Liverpool. Her har vi med alle de europeiske topplagene. Dette har vært en suksess hvert år, forteller Johansen. 

Artikkeltags