"Går det an å gjøre noen politikere i Alta fornøyd?"

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ja nå arbeider Altas politikere nok en gang på spreng sammen med FrP for å legge ned Hammerfest sykehus. Det vil si, vi skal få bygge et lite sykehus, men ikke det sykehuset som helseminister Bent Høye skal legge ned grunnsteinen for den 8. juni. Ja tenk, vi skal få lov å få bygge et lite sykehus, i følge helsepolitisk talsperson i FrP, Åshild Bruun-Gundersen, da oppgaver som gjøres i Hammerfest i dag, skal flyttes over til Alta. De har en plan om hvilke, og denne skal legges fram i nærmeste framtid, i følge Finnmark dagblad (06.03.20).

At det er FrP som har slått seg sammen men Altas politikere, er ikke så rart, da Bengt Rune Strifeldt (FrP) er Finnmarks (les Altas) representant på stortinget. Når det gjelder helsetilbudet i Vest-Finnmark, så har vel Alta det aller beste, foruten Kirkenes og Hammerfest. Altas befolkning har et godt nærsykehus, og ca en halv time med fly til Tromsø, Kirkenes og Hammerfest, og i tillegg som de selv sier: et stabilt klima. Spør andre samfunn i Finnmark om deres reisevei.

Det ble vel for mye for Altas politikere, da de så datoen ble kunngjort, for nedleggelse av grunnstein for nye Hammerfest sykehus. Alta har i dag et godt nærsykehus med et godt fødetilbud. Men da nærsykehuset nesten sto ferdig, kom flere krav. Da åpningen ble feiret, sto en misfornøyd ordfører inne og et lite hylekor utenfor – det var ikke bra nok. Går det an å gjøre noen politikere i Alta fornøyd?

At Alta arbeider for fødeklinikk og akuttmottak får bli deres sak. Men det skal ikke gå ut over eller på bekostning av nytt Hammerfest sykehus. Å begynne og sammenligne fylker og sykehusstruktur blir bare for dumt, da det er flere hensyn å ta. Finnmark har i dag to sykehus. I forhold til folketallet i Finnmark og det store arealet, og i tillegg til å skaffe kvalifisert helsepersonell, så er to fullverdige sykehus nok – Hammerfest og Kirkenes, som det er bestemt i dag. Sykehuset i Hammerfest vil bli nytt i sitt slag, med et unikt samarbeid mellom Helse Finnmark, UiT og Hammerfest kommune.

Nå må det bli slutt på det kjøret fra Altas politikere og FrP mot Hammerfest sykehus. Har dere ikke snart gjort nok for å skade forholdet mellom våre to byers befolkning? Tror dere veien blir kortere til Alta enn fra? Alta blir heller ikke større, selv om dere tar med halve Troms i folketallet. Etter som jeg har hørt, vil Nord-Troms ha seg frabedt å bli regnet med i «Altamanntallet».

For vel et år siden ble det opprettet desentralisert sykepleierutdanning i Alta. Da hadde vi også en politiker ( forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø) som stod og uttalte seg om hvor flott at Finnmark endelig fikk desentralisert sykepleierutdanning. For de som ikke vet, så har vi hatt det i 29 år nå. Når jeg ser og hører politikere sørfra som uttaler seg med stor skråsikkerhet om saker de rett og slett ikke vet noe særlig om, eller får servert løgn om, ja da lurer jeg også angående FrPs helsepolitiske talsperson her. Hvor godt kjenner hun til Hammerfest sykehus, hvor godt kjenner hun til forholdene her i Finnmark, til kysten og spesielt Vest Finnmark? Er det kun gjennom Altas politikere?

Artikkeltags