– Vi kan ikke ha det slik når TV-bilder fra området går ut til flere hundre millioner, sier leder Gunn-Marie Fermann i Visit Nordkyn, en organisasjon for turistbedriftene i Gamvik og Lebesby.

Hun og styremedlem Bente Aust var snare til å takke ja da Mehamn Båtforening inviterte til samarbeid om ryddeaksjon på Hopseidet. Aust som også er lærer på Skjånes skole, inviterte med elevene. Og de var lette å be.

 

Mye gjenstår

Sist tirsdag ble det plukket søppel langs strendene på Hopseidet, i hovedsak i Eidsfjorden. Været gjorde at det var dårlig oppslutning med unntak av fra Skjånes. Totalt var drøye 20 i aksjon, og betydelige mengde ble fylt i konteiner. Men fortsatt er det langt fram før aksjonen kan avsluttes. Det blir en ny runde etter sankthans.

Leder Stein-Arild Olaussen i Mehamn Båtforening sier at det var kasserer Oddvar Jenssen som tok initiativ til aksjonen. Han søkte også Finnmark Friluftsråd om støtte og fikk 6000 kroner. Dessuten fikk han sin søster Birgith Mikalsen på Skjånes til å grille pølser og hamburgere til dugnadsgjengen.

 

Kommer sjøveien

– På Facebook oppfordret vi folk i begge kommunene til å stille, men det var sikkert mange som ikke fikk det med seg. Dessuten spilte ikke værgudene på lag. Neste gang skal vi annonsere bredere, sier Olaussen.

Både han og Fermann forteller at det er ekstreme mengder som har samlet seg opp. Det har vært flere slike aksjoner på Hopseidet, men nå er det et par år siden sist.

– Det aller meste av det vi plukket opp, er kommet sjøveien, altså fra båter. Og det er mye. En tur langs fjæra er lite tiltalende. Det er veldig bra at båtforeningen tok initiativ. Jeg vil oppfordre alle som kan, til å stille neste gang, sier Fermann.

Den oppfordringen slutter Olaussen seg til. Han lover at det blir pølser, hamburgere og brus også neste gang. Pengene fra friluftsrådet er langt fra brukt opp. Det kan også gis litt støtte til transport. En mulighet er at det settes opp buss.

Rydder for alle

Både Olaussen, som til daglig er næringsleder i Gamvik kommune, og Fermann presiserer at ryddeaksjonen ikke bare handler om sykkelrittet Arctic Race.

– Alle som kommer landeveien til Nordkyn, må passere Hopseidet. Det er det første de ser av halvøya vår. Og det synet bør ikke være strender fulle av søppel, sier Fermann.

Hun kan for øvrig opplyse at Visit Nordkyn selvsagt skal markere seg under Arctic Race, blant annet med stand ved Mehamnelv bru. Der passerer sykkelrytterne på turen til Kjøllefjord.