Sommer-Finnmark er noe helt annet enn før i tida. Nå har hver en fjord og hvert et nes egne kulturdager. Veiløse Langfjordnes i Gamvik kommune er absolutt ikke noe unntak. Og i år satser Langfjordnes bygdelag enda større enn tidligere.

– Vi har til og med eget hotellskip, sier Bente Aust, den selvskrevne leder for Langfjordnesdagan.

Lokalbåten

Et lite problem er at hotellskipet for lengst er fullbooket. Det er den tidligere lokalbåten «Mårøy» som utallige ganger har anløpt Langfjordnes, som er leid inn med mannskap.

«Mårøy» skal gå deler av den gamle Tanaruta. Det blir cruisestart fra Mehamn fredag. Så går ferden via Skjånes til Langfjordnes. Der kan man få med seg Elvis-show med Thor-Erling Korsnes fra Mehamn. Deretter spiller den nystiftede gruppa Baluba Band fra Mehamm til dans. Der har Korsnes med seg Stein-Arild Olaussen (bass) og Inge Nygård (trommer).

Lørdag går «Mårøy» mer av sin gamle rute, men kommer tilbake til Langfjordnes tidsnok til revyinnslag og bryggedans med Baluba Band.

Revyinnslagene tar Stein-Arild Olaussen seg av. Det blir gjensyn med noen av hans mange skikkelser, ikke minst Arnt Hjalmar. Og kjenner vi Olaussen rett, har han helt sikkert lagt inn lokale spark.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Men Langfjordnesdagan består langt fra bare av kveldsfester. Onsdag er det tur til ett av stedene lokalbefolkningen rømte til høsten 1944. Da tyskerne kom for å hente folk, var de fleste stukket til fjells.

Torsdag er det ny tur, denne gangen til toppen av Digermulen. Arrangørene ordner med båtskyss til startstedet. De skal blant annet hente folk i Laggo. Både skyss og tur er gratis.

Fartsfylt til havs

Gratis er også alt som skjer på barnas dag fredag. Det mest spektakulære er kjøring med såkalt tube og vannski.

– Vi har fem-seks våtdrakter som vi låner ut. Så blir man slept etter båt i tuben eller på vannski. Dette var svært populært i fjor. Alt skjer selvsagt i betryggende former, forteller Bente Aust.

For de mindre barna har man forskjellige artige konkurranser, ikke minst skattejakt.

– De nye rutetidene til hurtigbåten passer dårlig for oss. Men fiskerne Jo Eirik Iversen og Stein Inge Kristiansen har gratis bringe- og hentetjeneste fra og tilbake til Skjånes, opplyser Aust.

På spørsmål om hvordan de klarer det økonomiske, svarer hun at håpet er å gå noenlunde i balanse.

– Styret i bygdelaget har bestemt at vi bruker av oppsparte midler om nødvendig. Det store løftet er «Mårøy»-cruiset, men der har fylkeskommunen bidratt med 30.000. Så får vi en del inn gjennom det passasjerene betaler. Likevel er det langt igjen til de nærmere 80.000 kroner det koster for «Mårøy.» Inntektene våre er billettsalg fredag og lørdag kveld pluss salg av mat og drikke, sier Aust.

Ønsker velkommen

Styret består av leder Tore Wæraas, sekretær Odin Bavda (Golnes) og kasserer Heidi Hansen (Tana). Wæraas er kjent som eiendomsinvestor fra Alta, men han tilbringer mye tid på Langfjordnes sammen med sin bede halvdel; Bente Aust. Både Bavda og Hansen er opprinnelig fra Langfjordnes. Det samme er revisor Arnt Breivik (Oslo).

– Vi mener vi har fått til et bra program. Så gjelder det bare at folk kommer. Alle er hjertelig velkommen til Langfjordnes, sier Bente Aust.